понеділок, 19 листопада 2018 р.

Юрій Бабічин «Дефект генерації»

 

Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – від 12 років
Жанр – пригодницька проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту -  добре


Юрій Бабічин. Дефект генерації. – Ужгород: Патент, 2010. – 128 с.

Головний аспект цієї книги – соціально-психологічний, оскільки вона вказує на проблеми у суспільстві. Чому твір називається «Дефект генерації»? Відповідь: серед людей у кожному поколінні попадаються пустоцвіти, вибраковки, особи з генетичним дефектом, і не дай Боже потрапити у владу таких нелюдів.

А ось головні герої цієї повісті потрапили. Головний герой твору – студент-ботанік на ім’я Герман. Тільки він ботанік не тому, що, як каже молодь, «ботан», а тому, що ботаніка – його професія, у майбутньому юнак навіть бачить себе аспірантом, а то й кандидатом наук. Хлопець розвинений і фізично: коли йому згодом доводиться битися, це неабияк стає у пригоді.
Тобто, головний герой – гармонійна особистість. І для читача це добре, оскільки саме його очима читач дивиться на події.
По інший бік – генетична вибраковка ще й із скінхедівсько-фашистськими нахилами. Нелюди змальовані як сатаністи, які катують та убивають людей, п’ють їхню кров, тусуються в горах. Їхні зібрання супроводжується оргіями, кривавими ритуалами, шал підсилюється горілкою і наркотиками. Вони вірять, що своїми діями здатні досягти досконалості й отримати «особливий статус» та владу у суспільстві. Ця тусовка щиро вважає себе зібранням надлюдей.
Вік цієї компашки – від п’ятнадцяти до двадцяти років, а гасло: «Роби, що забажаєш!»
Це ми вже неодноразово в історії проходили і про наслідки попереджені. Хоча, як часто людство знову наступає на ті самі граблі...
Отже, про сам твір. Спочатку у полон до сатаністів потрапляють друзі Германа, а тоді і він сам. Складно виплутатися з такої халепи цілим та неушкодженим. Але оскільки книга для підлітків, то це вдається.
Тільки що робити із тими, в чиїй психіці вже відбулися незворотні зміни? Той, хто з власної волі із задоволенням відібрав чуже життя, ніколи не стане нормальним і безпечним для суспільства. Що робити з таким «дефектом генерації»? Не страчувати ж їх чи до кінця віку позбавляти свободи?..
Запитання залишається відкритим.
Твір простий, але не спрощений. У ньому чітко окреслені добро і зло, здоровий і нездоровий світогляд. Водночас, за структурою книга нагадує сценарій і є пригодницьким екшеном, написана саме у такій формі, що буде цікава підліткам, яким вона найбільше й потрібна.
Можна, звісно, трохи обуритися, що у книзі для підлітків присутні гіперболізовано жорстокі сцени як психологічного, так і фізичного характеру. Але як інакше показати небезпеку, яка йде від зла?
Можна засумніватися, що головний герой виявляється настільки крутим, що таки зміг впоратися з такою кількістю супротивників. Виникають сумніви і щодо образу дівчини, у яку полум’яно закоханий Герман. Проте, це можна списати на умовність пригодницького жанру.
Але в цілому твір досить правдоподібний психологічно і достовірний логічно. Це гарне поєднання динаміки розвитку подій із психологією та філософією.

Висновок: Не зважаючи на те, що твір простий, його філософсько-психологічна основа і соціальна гострота заслуговують на увагу. Я вважаю, що цю книгу варто читати підліткам.

Яна Стогова

Інші думки про книгу:
Марія Шетеля "Закарпатець став дипломантом Всеукраїнського літературно-мистецького конкурсу" - http://zakarpattya.net.ua/News/132849-Zakarpatets-stav-dyplomantom-Vseukrainskoho-literaturno-mystetskoho-konkursu-FOTO
Василь Тарчинець "Щедрий подарунок" - http://skarb-papcha.ru/uk/golos-malizha/1772-shhedrij-podarunok.html
Іван Хланта "Книжка міжгірця Юрія Бабічина "Дефект генерації" - яскраве явище сучасної української літератури" - http://zakarpattya.net.ua/News/61717-Knyzhka-mizhgircya-Yuriya-Babichyna-Defekt-generaciyi--yaskrave-yavyshhe-suchasnoyi-ukrayinskoyi-literatury
Светлана Балагула  "Творчество спасёт мир!!!" - http://zak-kray.do.am/publ/2-1-0-556

 

Немає коментарів:

Дописати коментар