понеділок, 12 березня 2018 р.

Дебра Дойл, Джеймс Д. Макдональд «Замок Дзвона»


Категорія – фантастика, переклад
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницьке фентезі
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Дебра Дойл, Джеймс Д. Макдональд. Замок Дзвона. – Х.: Ранок, 2004. – 160 с.

Рендал зобов’язався охороняти золото, яке князь Веспіан позичив Брисландії. Серед охоронців знаходиться і його двоюрідний брат Волтер. Вони обоє виросли, й у Волтера була своя подорож, в якій він змужнів і здобув безцінний досвід. Складається таке враження, що доля поступово готує трьох друзів до наступних випробувань, і Замок Дзвона – одно з них.
Чарівник отримує знання не тільки з реальності, але й зі своїх снів, хоча іноді ті непевні і віщують недобре. Уві сні юний чарівник торкається королівської корони, яка висіла на гілці дерева, і вже не може її покинути: якщо ти втрутився у боротьбу за владу, то назад дороги немає, маєш відповідати за свої вчинки.

Брисландія на порозі війни, і протистояння розпочнеться тут. Чи можна зупинити бій та обійтися малим кровопролиттям? Відповідь не менш складна, ніж запитання.
Чаклунка Данна, яка може обертатися птахом, захисниця цієї землі, вважає, що лише Рендалу до снаги зупинити війну, .але для цього він має навчитися брати на себе відповідальність, а не любити чарівництво як мистецтво і мріяти про магію заради магії.
Данна є втіленням прадавніх сил, у багато чому могутніша за чарівників, але зачарований дзвін не дає їй можливості проникнути до замку. Чаклунка стає союзницею Рендала у боротьбі з ворогами.
Сам же Рендал поки й не уявляє, що йому судилося у стінах замку, який охороняє відлуння чарівного Дзвону.
Замок належить роду лорда Фесса, який уже полював на Рендала, коли у того опинилася чарівна статуетка. Але Рендал не очікував побачити там Гаймара, свого сусіда по кімнаті у Школі Чарівництва. І він з легкістю може відібрати людське життя, та й перед тортурами не зупиниться.
Разом із друзями Рендал потрапляє у вигадливу пастку Гаймара й опиняється у полоні в Замку Дзвона. За своєю силою і майстерністю Гаймар дорівнявся до магістрів магії, ще не отримавши відповідного визнання. Суперництво і ненависть, а ще зраджені бажання не дають Рендалу жодного шансу на милосердя від ворога. Гаймар мріяв про лицарство, а був змушений навчатися чарівництву, до якого, як виявилося, мав неабиякий хист, а Рендал свідомо відмовився від лицарства.
«– Придворний чарівник за троном господаря, – думав Рендал, піднімаючись сходами. – Учні в Школі завжди говорили, що Гаймар хоче стати бароном, але рідня не дозволяє йому цього. Ось що трапляється, коли людину змушують іти не власним шляхом... Невже я став би таким, якби залишився в замку Доун і готувався стати лицарем, а не чарівником?» (С.117).
Ось як небезпечно сходити зі свого шляху на догоду іншим...
Окрім того, у в’язниці Рендал зустрічає свого давнього кривдника, якого звинувачує й у замаху на життя Волтера. Сер Реджинальд, який спостерігав за побиттям Рендала, коли той не міг користуватися магією, нині сам сильно побитий і переконаний, що завтра його стратять. Дзвін не лише захищає замок, глушачи ворожі до його господарів чари, але й відраховує час до світанку, який стане для бранців останнім. Як же важко сидіти у напівтемряві, чекаючи смерті, не знаючи, скільки разів іще відлуниться голос дзвона, – це жахливе відчуття авторам вдалося дуже добре передати.
Рендал одразу упізнає Реджинальда, не вірить йому, але й не радіє, що життя помстилося йому за попередні ганебні вчинки, щоправда, Реджинальд присягається, що непричетний до замаху на Волтера. А згодом і Реджинальд розуміє: доля звела його з тим, у кому він свого часу не впізнав чарівника, і тепер їм разом треба боротися за свої життя і свободу.
Гаймар серйозний супротивник, він уб’є за першої-ліпшої нагоди. А коли у замку з-під контролю виходять чари, перетворюючи часовий потік на заплутаний клубок, є дуже мало часу, щоб вибратися з пастки, бо інакше залишишся у замку назавжди.
У замку відбувається багато двобоїв на мечах і чарівних герців. І тепер не лише Рендалу треба обирати між життям одного і можливим порятунком багатьох, власною безпекою і честю...
Рендал використовує всі свої вміння у цій боротьбі за виживання, щоб розплутати часові потоки і вчасно залишити замок. Окрім того, він дивиться на себе збоку, не одразу розуміючи, що той могутній чарівник, який не раз рятує його, – він сам. Люди недаремно звертаються до нього як до магістра магії.
А ще Рендал дізнається, що магістрам підвладні не всі чари, і Медок, який теж приїхав під стіни Замку Дзвона, не такий вправний у лікуванні за допомогою магії, як він сам. Це розуміння бентежить Рендала, але ще дивовижнішим виявляється мета приїзду Медока. На порозі війни, можливо, тільки Рендал, Волтер і Ліз можуть повернути у королівство мир, привівши у світ людей законну спадкоємницю трону.

Висновок: Це ще одне гідне продовження історії, але так само, як і в попередніх книгах, єдиною заувагою є дурнуваті обкладинки, які абсолютно не відповідають змісту і просто рекламують чийогось сина.

Яна Стогова


Про цю книгу, нажаль, ми не знайшли і відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар