вівторок, 17 січня 2017 р.

Тарас і Мар’яна Прохасько «Хто зробить сніг»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Тарас і Мар’яна Прохасько. Хто зробить сніг. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2013. – 72 с.

У родині кротів народилися ще двоє малюків – тринадцяте і чотирнадцяте малята – Муркавка і Повз, бо у тварин називають малят одразу після появи на світ відповідно до того, як ті поводяться. Ці двоє і стають головними героями книги.
У тварин все як у людей. Батько кротячої родини працює в газеті «Кротяча правда». Мама вважає, що «життя занадто коротке, щоб присвячувати його тільки хатній роботі» (С.13), вона вивчає іноземні мови, вирощує орхідеї, стрибає на батуті, хоча й не цурається кухні.

Тварини носять людський одяг, тому малюки деякий час ховаються в кишеньці батькового пальто (таке собі кенгуру по-кротячи). У них є крамниця з ласощами, де працює Німа Куниця, кафе «Під дубом», де хазяйнує кумедний їжак, який полюбляє мандрувати світом і багато бачив, навіть доходив до гір і моря.
Малеча пізнає світ, знайомиться із нахабним яструбеням, яке щойно вилупилося з яйця, товаришує із бобреням Загатою. Муркавка навіть вчиться плавати, і це швидко стає у пригоді, коли потрібно врятувати потопаюче кротеня Бурю із сусіднього лісу.
Є у цій казці і фантастика, бо порятоване кротеня додому на своїй спині відносить ворона. Фантастична і дружба між тваринами, бо звірі, наприклад, опікуються покинутим зайченям, яке народилося не навесні, а перед самою зимою.
Не зважаючи на те, що у книзі проходить майже рік, але таке враження, що текст створено з фішок та емоційно не цілісних фрагментів. Часто твір сприймаєш як сценарій для мультфільму.
А хто ж робить сніг? Дізнаємося наприкінці: це померлі тварини. Ось так поетизовано показано, що душі померлих відправляються на небо.

Висновок: Непогана казка, але складається таке враження, що вона написана заради того, щоб сказати, хто ж «робить сніг».

Дарина Пилипенко

Інші думки про книгу:
Оленка Кравчук "А ви знаєте, хто робить сніг?" - http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/31772/
Наталка Малетич "Прохаськи про найважливіше в житті" - http://www.barabooka.com.ua/prohas-ki-pro-najvazhlivishe-v-zhitti/
Володимир Чернишенко "Хто напише чарівну казку?" - litakcent.com/2013/10/11/hto-napyshe-charivnu-kazku/
Любов Якимчук "Сніг як любов і смерть" - http://ukrzurnal.eu/ukr.archive.html/1345/
Ірина Троскот "Що варто почитати і дітям, і дорослим" (фрагмент) - http://www.theinsider.ua/rus/art/shcho-varto-pochitati-i-dityam-i-doroslim/
Dorofeya і Chirina "Відгуки на книгу" - http://www.livelib.ru/book/1000733836

 

Немає коментарів:

Дописати коментар