середу, 13 січня 2016 р.

Олег Герман «Сто потайних дверей, або Пригоди джури Михайлика»

Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригоди
Мова видання – українська
Оцінка авторів проектуне справило особливого враження 

Олег Герман. Сто потайних дверей, або Пригоди джури Михайлика. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2008. – 208 с.


«Сто потайних дверей, або Пригоди джури Михайлика» – це не зовсім книга, а повість-гра, поділена на сюжетні фрагменти. Наприкінці кожного фрагменту читач має зробити вибір, куди далі піде герой. Для цього читачі відповідають на різноманітні запитання і таким чином визначають, до яких дверей треба перейти.

За сюжетом головний герой, джура Михайлик, їде до козаків, але вже на початку подорожі зустрічає полонених. Читач має зробити вибір: попрямує герой далі чи звільнятиме бранців. Це насамперед психологічний вибір, і гарно розкриває самого читача.
Ідея структури такого твору запозичена з Європи, де нині вже досить багато подібних книг, що створюються читачем-гравцем, якого веде автор-майстер. Але глобальним недоліком цієї книги є те, що читати її можна лише за допомогою батьків, бо близько половини завдань потребують перевірки дорослими – чи правильно дано відповідь.
Тому дитина не може зануритись у світ пригод і сама пройти шляхом головного героя. Частина завдань є надуманими і не мають ніякого відношення до розвитку самого сюжету.
Перемудрили із завданнями творці книги.
Ще одним недоліком, але, певно, не книги, а самого видання, є обіцянка, дана найбільш активним читачам, що вони отримають у подарунок другу частину пригод юного козака, якщо розгадають загадку, зашифровану у творі. Та хоча минуло вже понад п’ять років від виходу першої частини, але друга так і не з’явилася.

Висновок: Як ідея повісті-гри – добре, але її втілення не зроблене на належному рівні, щоб захопити і занурити у світ пригод та дати можливість юному читачеві пройти шлях не разом із героєм, а в якості головної особи у цій книзі.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар