вівторок, 3 листопада 2015 р.

Оксана Лущевська «Дивні химерики, або Таємниця старовинної скриньки»



Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригодницький детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – не справило особливого враження


Оксана Лущевська. Дивні химерики, або Таємниця старовинної скриньки. – К.: Грані-Т, 2009. – 80 с.

Хто такі химерики? І чому вони «дивні», коли вже «химерики»? Якась смислова тавтологія...
Зазначено, що це «різдвяний детектив». Тобто, тут обов’язково буде детективна інтрига та Різдво.
Оскільки детектив – жанр реалістичний, а Різдво є магічним часом, то реалізм або магія матимуть домінанту. І від того, якою вона буде, залежить форма твору та його структура. Але, на жаль, на мою думку, балансу між реалізмом і магією не вийшло: половина історії – це детективні пошуки химериків, половина – різдвяні дива.

Розслідуванням займається група різнотипажних дітей зі своїми захопленнями, які можуть бути корисними для детективів. Наприклад, Славко цікавиться старовинними мапами. Але повністю психологічно не розкритий жодний образ, часто дії героїв схематичні.
Хлопці і дівчата колядують, дізнаються про різдвяні традиції, наприклад, про те, що на Різдво тварини розмовляють людською мовою, але їх заборонено підслуховувати. Ходять по околиці, намагаючись більше дізнатися про химериків та ляльок з вертепу. Ляля навіть навідується до місцевого майстра – діда Маркіяна, у якого «золоті руки», думаючи, що там побачить чарівну ляльку. Але даремно...
А тоді діти вирішують прогулятися вночі, що щонайперше є небезпечним. Вони ідуть слідами, які приводять їх до лісовика. Після гостин у родині лісовика діти потрапляють у вертеп. Там вони бачить народження Спасителя у яслах, танці чарівних ляльок.
І на тому бенкеті Ляля губиться, і вже сама зустрічає циганку, козака і нечисту силу. Химерики ж і є чортенята.
Дівчинка лякається, кличе друзів і прокидається. Чи було те все, чи не було, і що це все взагалі було і нащо – незрозуміло.
І якось сумно, що розгадка проста – химерики живуть у вертепі, який на Різдво оживає.

Висновок: Особисто мені було важко вловити смисл цієї історії. І єдине, що мені по-справжньому сподобалося у цій книзі, то це оригінальні малюнки.

Олена Кравець

Інші думки про книгу:
Галина Бокшань "Майстриня дитячих скарбничок" - http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2009/12/07/090033.html
Надійка Гербіш "«Дивні химерики...» Оксани Лущевської - різдвяний казко-детектив" - http://sumno.com/literature-review/dyvni-hymeryky-abo-tajemnytsya-starovynnoji-skrynk/
Віталий Биденко "Відгук на книгу Оксани Лущевської «Дивні химерики або Таємниця старовинної скриньки»" - http://blogalex.ks.ua/?p=169
 

Немає коментарів:

Дописати коментар