понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Олеся Чертова «Дана і дракон»



Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригодницьке фентезі
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре


Олеся Чертова. Дана і дракон. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2011. – 168 с.

Під обкладинкою, де вродлива дівчинка тримає на руках симпатичного дракончика, ховається казковий світ. До книги увійшли дві повісті: «Дана і дракон» і «Дана і русалка». Засмучує лише те, що, не зважаючи на одне ім’я (чи ту саму героїню?), ці казки нічим не пов’язані. І тому набагато краще виглядали б, якби були видані окремо, або якби героїня одної з історій мала інше ім’я.
Але маємо те, що маємо. А насправді обидві казки, чи радше дві історії у стилі пригодницького фентезі, дуже гарно написані. І пригод тут багато, а небезпеки не вигадані.
Дані тринадцять років, й проблеми у неї типові дитячо-підліткові: симпатія й антипатія. Дана хоче, щоб на неї звертали увагу «нормальні» хлопці, а не цей нещасний «ботанік» Сергій. Дана ще не навчилася бачити людську душу, та й зовнішність теж оманлива, бо часто ставлення до людини залежить від загальної думки, яка часто може бути помилковою.
Але Дана хороша дівчинка. Вона добра, чуйна – саме така, якою змальована на обкладинці. А ще Дана дуже любить читати про Середньовіччя, бо там так багато лицарів і принцес. Дана й не підозрює, які пригоди чекають на неї.
Вночі Дана прокинулася від шурхоту за вікном і побачила за склом маленького дракончика. Дівчинка забрала дракончика до себе, але прожив у неї дракон недовго, він швидко ріс, бешкетував, як кожне маля, а дівчинка намагалася за ним доглядати.
Та виявилося, що проблема проживання дракона у міській квартирі – дрібниця порівняно зі справжньою небезпекою. Дівчинка зустрічає двох чоловіків, які прагнуть забрати у неї дракона, але за магічним законом вона має віддати дракона сама, і Дана підсвідомо це відчуває.
Бачачи, що дракон їм не дістанеться, чоловіки з мечами відкривають портал і забирають Дану у свій час і простір.
Полон, небезпека... Підступний, але надзвичайно яскравий образ – сер Астін...
Пройшовши крізь портал, Дана не змінюється внутрішньо, але отримує новий статус – тепер вона принцеса Діана, від якої залежать долі багатьох людей. Вона – володарка драконів, про що розповідає їй чарівник Тібальдо, а малий дракончик ховається від злих сил в її серці. Він – втілення магії і внутрішньої сили і, можливо, останній з драконів. Зло за будь-яку ціну хоче знищити дракона, бо саме дракони обирають правителів, оскільки можуть бачити людські серця.
Дані доводиться проявити себе і показати, що вона смілива і рішуча, що вона – справжня володарка драконів. Хоча особисто мені трохи не вистачило подій: хотілося, щоб було більше описано битв, трохи не вистачило чіткого розв’язання конфлікту із загарбником влади. Але це моє сприйняття, і відсутність подібних описів та сцен аж ніяк не шкодить книзі.
Перемогти Астіна важко, і це б не сталося, якби на боці Дани та інших сміливих людей не був срібний лицар, у кого, звісно, закохується дівчинка. Але яким же великим здивуванням для неї було дізнатися, що срібний лицар – це Сергій, що стрибнув у портал за дівчиною, яка йому подобалася, і теж змінився зовні й у статусі, але не внутрішньо.
Дана дорослішає, і вже у своєму часі і просторі поводиться зовсім інакше. Дорослішає і її дракон, який залишається у своєму часі, але ділиться з дівчинкою своїми здібностями бачити людські серця.
Друга казка «Дана і русалка» також побудована за принципом дорослішання. Вона є переосмисленням історії про русалоньку і принца, бо русалка, яку на березі моря знаходить Дана, має вийти заміж, бо інакше пропаде.
Ексцентрична тітка Наталі, у якої на канікулах мешкає Дана, нагадала мені героїню з роману Корнелії Функе «Чорнильне серце» – так само розумна, дивна і любить книжки, і тому мені було важко її сприймати. У тітки Наталі кожна річ у будинку має свою історію, а також у неї мешкають симпатичний білий кіт Марлон і німа канарка Паваротті.
Лікування русалоньки від ларингіту (повернення голосу) видалося неправдоподібним. Хоча шоколадним деревом і дивовижними квітами, які вирощує русалонька, милуєшся, й посміхаєшся, коли русалонька не може впоратися із побутом.
А ось боротьба Дани і Морської відьми та подальше розв’язання конфлікту заслуговують уваги.
Хоча пригоди з драконом мені сподобалися набагато більше. Як на мене, ця історія слабша за попередню, але також цікава. Обидві повісті – кінематографічні та яскраві.

Висновок: Гарна фентезійна книга для молодшого шкільного віку і для тих, хто любить казки.

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар