середу, 30 вересня 2015 р.

Галина Малик «Пригоди в зачарованому місті»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре


Галина Малик. Пригоди в зачарованому місті. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. – 48 с.

Кожна казка починається з чогось незвичайного. У цьому творі незвичайне зустрічається вже у першому розділі – це вигадник Клюбик, симпатичний товстунчик, який вигадує ігри для дітей і дорослих, і мандрівник Бібл-Бабл, худий, в окулярах, але той, хто знає про все на світі.
Жили собі ці двоє друзів і горя не знали, аж раптом кажан приніс нещасного клоуна Пузю, в чиїй країні сталося велике лихо: у ній оселився злющий чаклун на імення Чорний Маг, за його злою волею в місті зникли всі ігри, іграшки і книжки. Тобто те, завдяки чому люди могли б розважатися і розвиватися, пізнавати світ.

І тепер місто клоуна Пузі потребує негайного порятунку. Звісно, що двоє друзів одразу вирішують помандрувати до загарбаної злою волею країни.
У місті їм зустрічаються інші чудернацькі персонажі – клоун Пантлик і танцівниця Зірка, сищик Пищик (він же Прищик) у броньованому плащі та інші.
З «темного боку», окрім вже згаданого Мага (хоча особисто для мене залишається незрозумілою тавтологія слів чаклун і маг), виступають касир-вампір, літаюче Скляне Око, Чорна Рукавичка, Баба Яга, Змій Горинич, привиди, потерчата, Чорний Мерседес, Гарбузяний Дрючок... Одним словом, мішанина ще та казкових, фольклорних та маскультурних персонажів.
Маскультурний мотив у цій книзі дуже сильний, що виводить її на світоглядний конфліктний рівень і робить актуальною у наш час.
«На яскравих афішах перед палацом були намальовані страхітливі вампіри, злочинці в чорних масках та інопланетні чудовиська» (С.11).
Нічого не нагадує?
Або: «Ласкаво просимо в Палац Жахів! Вхід недорогий, всього сто папірців! Але за ці сто папірців ви зможете побачити тисячу страхіть, пережити мільйон жахів і сто тисяч переляків! Тільки у нас! Всесвітній ілюзіон жахів!» (С.11).
І таких місць у повісті багато, але мені найбільше сподобалось ось це: «Натомість скрізь були розвішані афіші, на яких шкірили зуби вампіри, лилися потоки крові, вбивці в чорних масках когось душили. На афішах світилися написи: «Кривава таємниця Чорної Рукавички!», «Чорний Мерседес – викрадач білявок!», «Гарбузяний Дрючок та Привид старого замку» (С.38).
Дуже тонко передано проблематику завдяки образним рядам твору, що напрочуд важко зробити у книзі для такого віку, але тут вдається стовідсотково.
Місто і сам світ змінюються і навіть замість веселого і барвистого цирку постає Ілюзіон жахів як новий вид розваги, що визнається єдиною можливою. Але зміни відбуваються насамперед на психологічному рівні, й автор також це яскраво показує, коли для друзів, яких Чорний Маг заманив у пастку в підземелля під Кафедральним Собором, пришвидшується час. Змінилося ціле покоління, яке вже не знає, як жити інакше, не потопаючи у жасі та жорстокості.
«Від цього поштовху в кишені Пузі гучно вистрілила хлопавка. Але дідусь навіть не здригнувся. Він так само незворушно спитав:
- Кого вбили?
- Нікого! – відказав Пузя.
- Дурниці! – заперечив дідусь. – Як це нікого? Чую я ще добре! І я чув, як щойно хтось вистрілив. Якщо був постріл – значить, когось вбили!» (С.41).
Яка актуальна і страшна життєва філософія! А починалося ж все зі зникнення психічно здорових розваг та інтелектуальних змагань...
Врешті-решт позитивним героям таки вдається перемогти ворога, і важливо, що це відбувається завдяки переможній силі сміху.
Єдиним мінусом цієї казкової історії для мене була наявність у творі «світлої помічниці» чаклунки Красі (чи то пак «чарівниці», бо по тексту її називають то так, то так, хоча у цих слів зовсім різне значення), яка сама у боротьбу не втручається, але дає героям чарівну вуглинку. Ані сама ця чарівниця, ані її балакаючі сучасною не казковою мовою тварини не викликали у мене довіри і відчуття справжності. Також лишається незрозумілим, чому Чорний Маг насамперед не позбувся прямого конкурента, який володіє чарівною силою і може становити для нього неабияку загрозу.

Висновок: Цікава пригодницька казка, яка може захопити дитину та ненав’язливо показати відмінності між способом життя та суспільним устроєм.

Маргарита Крук

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар