понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Леся Воронина «Слон на ім’я Ґудзик»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проектуне справило особливого враження

 Леся Воронина. Слон на ім’я Ґудзик. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2011. – 36 с. 

Перевидання: 
Леся Воронина. Різдвяна казка. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2013. – 36 с.


Твір «Слон на ім’я Ґудзик» належить до так званих «святкових історій», бо в центрі дії знаходяться свята, з якими знайомить юного читача автор.
Маленька дівчинка Яся знайшла під кущем малого слоника на ім’я Ґудзик. Яся мала золоте волосся і не любила заплітати його в косу, це й стало причиною, що вона заплуталася волоссям у гіллі.

Дівчинка забрала слоника до себе, годувала ненажеру, гралася з ним. Але найбільшим бажанням слоненяти було побачити зиму, точніше, як святкують Різдво та Новий рік.
Разом із дівчинкою слоник потрапляє у засніжену казкову країну. Вони знаходять хатинку, в якій ховається засмучений хлопчик. Завдяки золотому волоссю він прийняв Ясю за янгола, а слоненя обертається на ялинкову прикрасу. Виявилося, що у цього хлопчика сталася біда: зникли батьки разом із чарівним оленем, загубилися десь у лісі.
Зрозуміло, що діти ідуть шукати зниклих і дізнаються, що дорослі й олень потрапили в яму – чаклунську пастку, і заснули. Та цей сон лихий, і через нього спіймані можуть втратити пам’ять.
Слоник теж володіє чарівництвом, він зачаровує роги оленя, по яким люди вибираються з ями. А тоді слоник заманив у яму чаклунів, які під дією власних заклять, заснули. До весни вони забудуть, як насилати лихі чари, тобто, перевиховаються.
З цього приводу у лісі відбувається бучне свято, а тоді Яся повертається додому, а слоник стає ґудзиком. Наприкінці твору є натяк, що пригоди тільки починаються.

Висновок: Досить непогана казка, але чомусь не відчувається потрапляння у казковий світ, іноді описи дещо схематичні. Але у книзі дуже гарні ілюстрації, і вони компенсують враження від тексту.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар