понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Сашко Дерманський «Володар Макуци, або Пригоди Вужа Ониська»


Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – дуже добре


Сашко Дерманський. Володар Макуци, або Пригоди Вужа Ониська. – Вінниця: Видавництво «Теза», 2004. – 160 с.

Володар Макуци! Ні, це не правитель якоїсь казкової країни, а звичайнісінький, але дуже симпатичний вуж Онисько, а макуца – назва соняшника інопланетною мовою.
Але почну з початку. На городі мешкає багато створінь, кожна з яких є особистістю: фантазер і мрійник вуж Онисько, який полюбляє куняти, гріючись на осонні; неперевершена господарка жабка Одарочка; хазяйновита мишка Еврідика, яка вміє вишивати хрестиком і гладдю; романтичний хробачок Кузя, який грає на скрипці; а також сміливий, але аж надто ласий до картоплі колорадський жук Джек. Ще на городі мешкає жадібний хом’як, та він негостинний і тому не входить до цієї дружної компанії.

Перша частина книги складається з кумедних історій про мешканців городу. То Онисько під град потрапив, а друзі знайшли його непритомним і врятували від жуків кравчиків. То хробачок Кузя винайшов нову ноту, яку назвали «ку», й виявилося, що без музики живеться сумно, а все з рук валиться. То Онисько примудрився політати разом із повітряним змієм і заночував на вербі, не маючи сміливості спуститися на землю самотужки. То мешканцям городу довелося побути детективами, щоб дізнатися, хто краде гарбузи вночі, чи зупинити навалу сарани. І ще багато цікавинок чекає на читача, який слідкуватиме за цими дружними і веселими героями.
А ось історія, яка дала назву книжці, – про інопланетян, у яких закінчилося пальне для зорельоту. На соняшнику Ониська щойно достигло насіння, і саме з нього інопланетяни можуть зробити пальне. Ці нові друзі ще не раз зможуть прислужитися земному вужику.
Закінчується перша частина приходом зими. Сніг випав рано, то його ще встигли побачити друзі і порозважатися, а тоді заснули –  всі, окрім мишки Еврідики.
Друга частина починається з приходом весни, коли друзі прокинулися. Центральною фігурою цієї частини стає корова Черешня.
Це історія-подорож. Ониську прийшов лист від бабусі, яка за ними дуже скучила, і друзі вирішили помандрувати до неї у ліс. Вони будують пліт із сухого соняшника, на якому сплавляються по річці. Їхній незвичайний корабель носить горду назву – «Грім».
Після пригод на річці і навіть польотів завдяки чаплі, до чиєї ноги вони випадково прив’язали свій пліт, друзі потрапляють у болото, звідки їх визволяють прибульці. Соняшникове насіння, яке їм минулого літа подарував Онисько, не лише допомогло інопланетянам повернутися додому, але й прижилося на їхній планеті та сприяло прориву чужоземної науки.
І вже після прощання з прибульцями друзі зустрічаються з коровою Черешнею. У неї велике горе – застудила вим’я, і її наступного дня збираються відвезти у зоопарк. Друзі допомагають корові, зігріваючи їй вим’я гірчичниками, але це дає й інший ефект – корова стає настільки молочною, що її відвозять не у зоопарк, а на виставку досягнень сільського господарства.
Мешканцям городу теж хочеться побачити місто, тому вони їдуть туди разом із Черешнею. Місто відрізняється від городу – тут дуже небезпечно. У місті теж багато хто потребує допомоги, наприклад, цуценя Боня, який загубив маму.
Та невдовзі друзям і самим знадобиться допомога: на їхньому шляху стане злий і підступний пацюк Шнуркогриз, якого дуже яскраво змальовано. А полон у пацюків – одна з найбільш пронизливих сцен усієї книги. І хоча це казка, і читач розуміє, що все має закінчитися добре, але все одно страшно за щурячих в’язнів. Саме у таких ситуаціях перевіряється дружба і навіть маленький хробачок може повестися як справжній герой.
А наприкінці? Звісно, зустріч із любою бабусею вужа Ониська і смачна вечеря.

Висновок: Книга дуже гарно побудована композиційно. Це весела пригодницька казка, якою хочеться ділитися з іншими.

Яна Стогова


Інші думки про книгу:
Aries_Domini "Прибульці на млинці та вогні великого міста" - http://www.livelib.ru/book/1000723169

Немає коментарів:

Дописати коментар