понеділок, 23 березня 2020 р.

Олександр Есаулов «Жіноча справа. Справа №7»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницький детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Олександр Есаулов. Жіноча справа. Справа №7. – Вінниця: Видавництво «Теза», 2015. – 160 с.

Яким же буде розслідування, якщо до справи візьмуться жінки? Саме це читачі дізнаються, прочитавши сьому книгу циклу про юних детективів Миху, Льоху, Настю та їхніх друзів, яких значно побільшало. Детективна справа захоплює усіх, хто потрапляє в поле зору цих трьох.

Якщо в попередніх книгах злочини стосувалися здебільшого когось іншого, хоча одного разу мстилися саме Михайлу, то зараз під загрозою опинилися ледь не всі дівчата містечка Горобинівка.
У цій книзі дізнаємося, наскільки небезпечно знайомитися через мережу інтернет. Ніколи не знаєш, хто ховається за гарним фото та улесливими словами, і чого насправді від тебе хоче. Злочинець, який вподобав для своєї кримінальної діяльності інтернет, спокушається дівчачими телефонами. Це та дорога річ, яка нині є майже в кожного.
Щоб відібрати жаданий телефон, злочинець користується газовим балончиком, і може вдарити довірливу дівчину. Він іде на все, щоб жертва не побачила його обличчя.
Як же вполювати такого? Непросто. І для того до справи мають взятися всі постраждалі дівчата або ті, чиї друзі довірилися негіднику, подумавши, що їх запрошено на побачення.
Хоча перші симпатії виникають у героїв ще у попередній книзі, тут закоханості значно більше. Не тільки Настя-Бонасьє, але й Льоха підпадає під чари протилежної статі. Інколи це неабияк заважає розслідуванню.
І якщо Тася підбирає одяг, робить зачіску і манікюр, радіє, що йде на побачення, то Льосі навряд чи позаздриш:
«Цю фразу він повторив уже декілька разів, а потім змовк, подумавши, що поводиться, наче справжній телепень. А йому не хотілося, щоб Тася про нього так подумала. Звідки на тротуарі взялося стільки гілок і камінчиків, об які він постійно спотикається?! А головне, чому всього цього не було раніше?!» (С.65).
Намагаючись якось підвищити свій статус, Льоха розповідає все, що знає про танки, бо нещодавно прочитав про них книгу. Тася слухає його так захоплено, ніби збирається купити собі танк, а насправді думає про те, чи поцілує її хлопець.
Ото вже ознаки перехідного віку, коли у питаннях симпатій дівчатка розвиваються значно швидше за хлопців...
А як щемить серце в Насті, коли її хоче захистити не брат, а інший, хай і ще не зовсім дорослий чоловік... І Денис все це розуміє по її погляду.
Настя закохалася...
«– Настю! – тихенько покликав сестру Льоха. – Сестричко!
Але Настя не чула його. Вона була щаслива, як буває щасливою людина, яка знайшла сто... Ні, п’ятсот тисяч... Ой, та що там п’ятсот тисяч! Мільйон, не менше! Та й до чого тут узагалі гроші?! Такою щасливою людина буває лише тоді, коли знаходить іншу людину» (С.140-141).
Символом цієї книги є пінгвін. Це не просто так. На думку дівчат, пінгвінами стають ластівки, які багато їли після шостої вечора, і тут важко не впустити до свого життя таку яскраву фразочку. І саме пінгвіна вишила на чохлі свого телефону Тася.
Читаючи цю книгу, я серйозно замислилась, наскільки перевантаженою є наша шкільна програма. Наприклад, з біології від Насті вимагають назвати «класифікацію живих організмів за способом харчування» (С.7). А далі ідуть такі терміни, що їх і дорослі не знають: автотрофи, фотосинтетики, хемосинтетики, сапротрофи тощо.
Навіщо все це школярам, які не оберуть своїм фахом біологію? Розуміння біологічних процесів – так, це потрібно. Але стільки термінів... А якщо така сама перевантаженість з усіх шкільних предметів, то не дивно, що у сучасних школярів зовсім немає часу на реалізацію своїх захоплень. Тому вони і граються у телефонах та на комп’ютерах і сидять у соціальних мережах, бо це найпростіший варіант розваги.
Як і раніше, у цій книзі пригоди смачно приправлені гумором, а дружба може здолати всі проблеми.

Висновок: Цикл не стає менш цікавим, а герої потихеньку дорослішають.

Яна Стогова

Інші думки про книгу:
Володимир Чернишенко "Миха Ватсон і Льоха Холмс" - http://www.barabooka.com.ua/miha-vatson-i-l-oha-holms/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар