вівторок, 28 січня 2020 р.

Марія Бережнюк «Сніговий хлопчик»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Марія Бережнюк. Сніговий хлопчик. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2011. – 48 с.

До збірника «Сніговий хлопчик» увійшло півтора десятки казкових історій для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.
Деякі з цих казок філософські. Наприклад, казка «Добро і Зло», в якій маленький читач дізнається, як велике Зло підманює у пастку Добро малим Злом, яке потрібно порятувати в біді. Ось і замислиться маленький читач, а разом із ним і дорослий, чи не стоїть за тим, хто потребує негайної допомоги, велике Зло? Дуже цікава казка з глибоким смислом.

Або казка «Чорна Пантера», в якій також піднімається тема боротьби зі злом. Тільки тут зло уособлює Чорна Пантера, яку селяни збираються вбити, бо вона нібито шкодить людям. А насправді пантера зачарована злим чаклуном, саме він прагне її смерті, а чутки про злочини пантери пущені навмисне. Ця казка навчає мислити самостійно і не довіряти чуткам.
У казці «Самотня пташка» оповідується про пташку, яка не могла знайти собі пару, бо не було подібної до неї птахи. Але героїня казки дуже смілива, шукає подібних до себе та дізнається, що її одноплемінників винищили злі орли. Орли значно сильніші і жорстокіші за маленьких пташок, та авторка добре показує, що сміливих, які потрапили в біду, захищають самі стихії, як буря у цьому творі. Так показується, що іноді те, що традиційно вважається поганим, варте подяки і може допомогти врятуватися від іншої біди. А ще ця казка стверджує закон справедливості, коли злочини покарані, а сміливість винагороджено.
Казка «Як голубка зиму пережила» також стверджує сміливість і наголошує на важливості дій. Якби пташка не наважилася б злітати в гості до Сонця, Зима б накоїла набагато більше лиха.
Казка «Таємниця маленького жолудя» одна з найчарівніших у збірнику. За її сюжетом гноми і чарівний жолудь рятують із ув’язнення закоханих. Хлопця велетень перетворив на коня, а дівчину силує вийти за нього заміж. У цій казці багато ідей, вона стверджує стійкість духу; показує, що сильного негідника можна здолати лише гуртом. А ще у ній цікаво подано, що треба звертати увагу не на зовнішній вигляд, а на внутрішні якості, бо жолудь тільки здається маленьким, а насправді він дуже сильний.
Досить традиційна за формою казка «Польові русалки», але цікава за своєю ідеєю. Вона навчає не спокушатися красою, а дивитися на суть людини або істоти, як у цій казці. Двох братів русалки змогли зманити до себе, а третій виявився розумніший і стійкіший до спокуси. Та найцікавіше, що русалки описуються не як злі потвори, а як ті, що не намилувалися красою літа, тому і заважають людям прибрати поле. Так авторка дає читачеві зрозуміти, що не кожен лихий вчинок походить від поганої вдачі чи злого наміру.
Казка «Сніговий Хлопчик» – маленька, але глибока. У ній разом із головним героєм читач навчається любити свою рідну землю, бо найгарнішим є той край, де ти народився. Та для того, щоб це зрозуміти, звісно, потрібно побачити інші країни. Й у кожного є свій найгарніший край.
Наприкінці збірника авторка тішить розповіддю «Новорічний сон», де хлопчик потрапляє до лісу і бачить, як разом із лісовими мешканцями святкують Новий рік у лісі сніговики. Навіть Баба-Яга радо до них приєднується. Хоча у цій казці найменше філософії, та вона тепла і добра, показує, що за межами буденного життя існує щось незвичайне і несподіване.
Остання казка «Ромашка і Росинка» розповідає читачам про нерозумну і вередливу Ромашку, яка вважає, що може обійтися без сторонньої допомоги. Але така самостійність ледь не коштує Ромашці життя, бо без води жити квіти не можуть. Так через метафору у казці показується, що подібна незалежність і самолюбування не йдуть на користь тому, хто так сильно себе любить.

Висновок: Це дуже добрий збірник філософських казок для дітей. Проте над цими творами замисляться і дорослі.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар