понеділок, 25 листопада 2019 р.

Богдан Жолдак «Куцяткові цятки», «Про чисті ручки»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – повчальні казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Богдан Жолдак. Про чисті ручки. – К.: Грані-Т, 2011. – 32 с.
Богдан Жолдак. Куцяткові цятки. – К.: Грані-Т, 2011. – 64 с.

Я вирішила об’єднати ці два твори у своєму відгуку, бо структурно вони однакові.

У казці «Про чисті ручки» непосидючий жаблик-Стрибайлик постійно грався і радів життю, але не слухався батьків і не мив руки. Тому невдовзі жаблик захворів і зліг. Він тривалий час провів удома замість того, щоб гратися з друзями на вулиці. Тепер тільки лікуванням можна зарадити біді.

Є у творі і банальний жахлик, який може злякати маленьку дитину:
«Не знав малий, що коли всі сплять, пізно вночі вилазять неохайні щури. Усі вони вимазані брудом, що трапляється лише на смітниках... Повзають вони берегом річки, де вдень гралися-стрибали жабликові друзі, а потім своїми брудними лапами також граються з іграшковим пупсиком...» (С.8).
Деякі фрагменти просто викликають огиду і нудоту:
«А рано-вранці з великих сміттєзвалищ вилітають невмивані та брудні мухи. Зграями злітають вони в повітря... І сідають на очеретини, виглядають, де б його нашкодити? Забруднити щось і своїми закаляними ніжками повзати скрізь, де можна і не можна...» (С.9).
Після такого дитина може почати боятися щурів і мух... Не кажучи вже про описи глистів як у тексті, так і в «Дорослій розмові про гельмінтів»...
У «Куцяткових цятках» Зайченя дуже любить солодке і разом з вороною Карр-Каррою об’їдається солодощами. Через що отримує діатез і також на деякий час має залишитися вдома у ліжку, щоб підлікуватися.
Тобто, в обох творах використана однакова схема: нормальне життя – порушення правил – проблема з наслідками для головного героя – лікування.
Хоча твори написані для дуже маленьких читачів, але навіть за такої умови вони надто прості і більше схожі на підписи під малюнками, своєрідний діафільм, ніж на повноцінні історії.
А ось малюнки мене зацікавили. Особливо у «Куцяткових цятках».

Висновок: Типові твори на замовлення про те, як треба поводитися. Маю великий сумнів, що у такій формі дитину реально чомусь навчити.

Олена Кравець


Про ці книги, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар