середу, 9 жовтня 2019 р.

Зірка Мензатюк «Ангел Золоте Волосся»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Зірка Мензатюк. Ангел Золоте Волосся. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2013. – 128 с.

Книга приваблює насамперед оформленням. Вона дуже гарна, ніби світиться золотавим сяйвом.
Починається ця історія із констатації факту: «Життя – паскудна штука» (С.5), а далі героїня ділиться із читачем, у чому полягає це паскудство. Не дивно, що й власне ім’я їй огидне, коли в душі немає миру.

Родина Галі бідна, тому вона не може дозволити собі елементарного і ніде не була. А ще й трапилося справжнє лихо – захворів молодший братик, він може стати інвалідом. На лікування потрібні шалені гроші, і немає гарантії, що воно допоможе. Батьків це вбиває.
Дівчинка в такому віці, що реагує навіть на невинні жарти однокласників, які співають пісеньку про «Галю, яка несе воду». Ще й улюблена вчителька вийшла заміж і поїхала, а замість неї тепер викладає людина, яку Галя не любить і не розуміє.
І коли здається, що у житті немає жодного просвіту, до дівчинки являється ангел. Він називається «Ангелом Золоте Волосся», хоча його справжнє ім’я інше, так назвав його давній художник. У цьому творі релігія жива, викликає повагу. Віра допомагає головній героїні прогнати темряву зі свого серця. Але це непросто, і для того самій людині потрібно багато чого зрозуміти і пережити. Дитяча віра сильна і така чиста...
Роль янгола у творі важлива, але найголовніше відбувається в серці дитини. Янгол показує дівчинці минуле, коли будували храми Києво-Печерської лаври. Подорож цікава й повчальна. Для дитини, яка майже ніде не була, така мандрівка надзвичайно корисна, бо Галя побачила інших людей та інші місця, хай і дивовижним чином.
Вона вивчає частинку живої історії та культури рідної землі, що допомагає їй ствердитися і в сьогоденні. Бо якщо знаєш трохи більше за інших, це у будь-який момент може стати в нагоді.
Важко дізнатися, що насправді володіє людським серцем. Завдяки доброті інших Галя вчиться інакше дивитися на людей. Однокласниця, яка постійно хизувалася своїми подорожами за кордон, в дійсності хоче простого родинного спілкування і прагне звичайної прогулянки на природі з шашликами і піснями. Ненависна вчителька виявляється мудрою і порядною.
Та й сама Галя змінюється, стає самостійною, вчиться куховарити, слідкує за домом, не потребує контролю батьків у навчанні.
Хоча вона ледь не наробила помилок у щирому прагненні врятувати братика. Навіть пробувала мити машини на перехресті і просила гроші в метро у небайдужих людей. І цей бік життя неоднозначний і небезпечний. Торкнися його, й одразу зрозумієш, як легко потрапити у чисельні пастки.
У таких випадках, певно, саме віра і може втримати від хибного шляху.
Тому ангел – на сторожі її серця. І хочеться вірити, що так воно є насправді.
Цікаво, що світлу віри протистоїть порожнеча і хворобливість субкультури ему, які живуть у постійній депресії. Напрочуд легко виправдати свої негативні емоції субкультурою, але це дорога в нікуди. І чудово, що книга відкриває і такий сучасний аспект.
Не зважаючи на невеликий обсяг, повість глибока та багатогранна.

Висновок: Добра, світла і повчальна історія, яка викликає емоції, дарує спокій і віру в те, що диво можливе.

Наталія Дев'ятко

Інші думки про книгу:
Володимир Чернишенко "Ангел, який живе на даху" - http://www.barabooka.com.ua/angel-yakij-zhive-na-dahu/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар