середу, 26 грудня 2018 р.

Наталія та Олександр Шевченки «Привид у Домі Гукала»


Категорія – реалізм, фантастика
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – шкільний детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Наталія та Олександр Шевченки. Привид у Домі Гукала. – К.: Грані-Т, 2009. – 144 с.

В останній з виданих книг про пригоди Команди Мрії також дві повісті: «Привид у Домі Гукала» і «Пригода у південному експресі». Хоча, як на мене, краще була б тільки остання.
Чим відрізняється п’ята справа Команди Мрії від усіх попередніх – вона вигадана і цілком містична. З якогось дива у Діани втікає її улюблений свинтус і біжить на болота, ховається в домі з привидами. Там його хтось замикає. Кабачка врятовано, але в домі діти бачать дивні вогники і напис «КНИГА». Ніякого логічно-реалістичного пояснення цьому явищу немає.

Починаючи своє розслідування, діти швидко дізнаються, що таємнича книга є церковним раритетом, яка тривалий час була оберегом роду засновника Мрії. Але його убили під час революції, таврувавши як експлуататора, книгу вкрали, і тепер її потрібно повернути нині живій спадкоємиці.
Чортівня з привидами продовжується, і згодом сам привід являє себе на людські очі. Ну, то й що, що біля цвинтаря! Але ж основна перевага будь-якого детектива – реалізм!
Сцени загибелі пана Мріїна і каяття діда Мирона написані просто чудово, їх хочеться перечитувати. Це плюс.
Але є і мінуси. Інколи діти у своєму розслідуванні відверто заграються, що може призвести до поганих наслідків і навіть коштувати життя іншій людині. Детективи не можуть бути прокурорами і суддями – це велика спокуса, яку треба перебороти.
Щось в плюс, щось в мінус, і так із цією книгою постійно, без особливого задуму, гармонії й урахування психології.
У другій повісті діти їдуть на море в гості до Данилкової бабусі, поведінка якої цілком відповідає військово-морській традиції їхньої родини. Дисципліна на цьому відпочинку має бути залізною, та до моря ще треба доїхати, пригоди ж не забарилися і цього разу.
Якщо влітку хтось викупив ціле люксове купе, та й попіклувався, щоб і до їхнього купе не підсадили нікого, то справа не чиста. Шість місць на двох – то вже занадто (окрім того, не буває таких вагонів, де були б і купе, і СВ). Діти вибудовують різноманітні детективні сюжети і мають багато припущень, та бранцем злочинців цього разу виявляється не людина, а надзвичайно розумний папуга.
Флінт кумедний і повністю розуміє людей, спілкується з ними. Класний папуга! Я б і собі такого хотіла, хоча такий папуга – це фантастика. Деякі його фрази з морського сленгу хочеться використовувати в реальному житті.
Також мені сподобалося, що нарешті військовий і журналіст примирилися у свідомості Данилка. А от щодо дівчинки, є велике занепокоєння.
Діана стає ще нестерпнішою, часом її просто хочеться придушити. Не дивно, що хлопці все частіше женуть подругу від себе. Своєю дурною поведінкою вона просто компрометує свій образ, тим паче, що ці психологічні зміни нічим не обумовлені.
З’являються «таргани» в головах і самих хлопців. У тексті можна зустріти такі пасажі:
«– Ді, якщо ти й надалі збираєшся псувати нам пригоду своїми нотаціями, то краще йди додому. Лиши нас утрьох. Це не твого розуму... це не жіноча справа» (С.56).
Або коли хлопці прямим текстом відправляють дівчинку мити черешні, маючи на увазі, що все, пов’язане з їжею, – це жіноча справа:
«– То в нас є черешні? Ді, дозволь спитати – чого ти ще тут?» (С.74).
А самим пройтися по вагону слабо?..
Серія обривається несподівано, і це сумно. Подальші історії мали б прогнати гендерних «тарганів» із голів друзів, бо: «У баби Тані є одне розділення. На два табори – моряки і сухопутні... щури. Дуже ефективне» (С.84).
Шкода, не склалося...

Висновок: Ця книга мене відверто засмутила, вона могла бути класною, але через наявність містики не стала. Навіть дивовижний папуга цю ситуацію не рятує... І ще я сумую, що читачі так і не дізнаються, які ж пригоди чекали юних детективів на кримському узбережжі.

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Наталя Марченко  "Наталя та Олександр Шевченки. "Привид у Домі Гукала" - http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/23

 

Немає коментарів:

Дописати коментар