вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Олесь Ільченко «Чорне озеро кохання»



Категорія – реалізм, фантастика
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – дитячий детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже погано


Олесь Ільченко. Чорне озеро кохання. – К.: Грані-Т, 2009. – 120 с.

У книзі «Чорне озеро кохання» дві повісті: «Чорне озеро кохання» і «Відьма навчена». Об’єднані вони почуттям кохання, ну наскільки можна назвати коханням ту фальшиву підробку.
У першій частині ми зустрічаємося із групою підлітків, яких допитує слідчий. Причина – зникнення їхнього товариша, який, імовірно, втопився в озері. Це ті самі нещасні тинейджери, яких ми вже бачили у перших двох книгах. Вони не припинили палити, пити пиво і спілкуватися про фігню. Тут також бачимо текстові повтори, які вже добряче почали набридати.

Музику і фільми пройшли, переходимо до обговорення «амурних справ», що реалізується за тим самим принципом перелічення пліток. Насолоджуємося підлітковим сленгом, вульгарністю і підлітковим ідіотизмом у змалюванні своїх почуттів і мотивів. Будуть тут і «геніальні» любовні вірші...
«– А я вже два роки як зустрічаюсь з хлопцями, – раптом сказала Марта. – І вже все набридло. Нічого цікавого в тому немає. Бути самій набагато краще – свободи більше» (С.31) – ось про що думають сучасні просунуті підлітки.
Та, як виявилося, хлопчик не потонув, а зробив вигляд, що загинув, щоб тим самим викликати почуття у дівчини, яка йому начебто подобається. Гарний приклад для наслідування для закоханих неадекватних хлопчиків і дівчаток.
«Відьма навчена» – типове фентезі про дівчину, яка не зі своєї волі стала відьмою, їй дар передала стара відьма, щоб померти. Отримавши дар, дівчина втратила себе і стала потворою, яка убиває людей. Без усякого смислу, а тому, що це частина її природи, або тому, що читачеві має бути страшно. Ще один зомбак, тільки жіночого роду.
Відьму вбили срібною кулею, щоб позбавити світ від цього зла. І майже весь детектив присвячений пошукам вбивці.
Приплітається до цього сюжету й науково-фантастичний елемент: у лабораторії  створюють препарат, який уповільнює старіння, але відьма, яка теж прослизнула до кола працівників-науковців, переробляє препарат під себе, щоб лише вона пашіла красою. Срібло запускає процес старіння, і замість молодої дівчини вбитою знаходять стару жінку.
Ось такий конгломерат містичної фентезі і наукової фантастики.

Висновок: Обидві історії «про кохання», несправжнє і часом бридке. Одна частина – продовження «пригод» уже відомих героїв-підлітків. Друга обіграє «відьомський сюжет». Глибини чи оригінальності у цих історіях особисто я не помітила.

Маргарита Крук

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли і відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар