середу, 7 березня 2018 р.

Любко Дереш «Дивні дні Гані Грак»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Любко Дереш. Дивні дні Гані Грак. – К.: Грані-Т, 2008. – 112 с.

П’ять казок про дівчинку Ганю, але цих казок могло бути скільки завгодно, бо вони ніяк не поєднані між собою, а героїня не розвивається і дуже рідко згадує про свої минулі пригоди.
«Осіння казка» – містична. Ганя знаходить три однакові листочки і має пройти дзеркальний коридор, де мешкають глюки і чудернацькі істоти. Кажуть, що коридор може дати надзвичайні здібності, виконати найзаповітніше бажання, а може й згубити. Таємниця коридору так і залишається не розгаданою, а його проходження незрозумілим. Дідусь Гані – йог, у якого в квартирі навіть мешкає кобр Саїд, та цей дорослий – лише спостерігач. Натяки на те, що Ганя успадкувала його талант і буде розвиватися у цьому напрямку, так і залишаються натяками. Врешті-решт коридор нічого не дає героїні.

Казка про котяру-інопланетянина зовсім з іншої опери. Новенький виявляється прибульцем, який вміє мандрувати всесвітом завдяки вкраденому бамбуляку і піщаним годинникам. За Мор-Мором, так звуть новенького, повсюди женеться Комітет Покарань, розвідниками якого є гуси-лебеді. Самі ж комітетники – потвори й динозаври. Отакий покруч відомої казки.
Разом Ганя і Мор-Мор подорожують у часі й просторі та опиняються аж на Венері.
Третя зустріч Гані з дивним – подорож у світ електрики, куди її, використавши почуття жалості, затяг підступний електричний пацюк, а порятував Електричний Пес, який мріє перескочити з лампочки на полярній станції на Північне сяйво. У казковій манері здійснена спроба пояснити властивості і небезпеки електрики.
Казка «Професор Гаплик і його чарівні мікстурки» найбільш глючна з усіх. Не дуже психічно здоровий професор хімії, який мешкає неподалік від Гані та її товариша Петрика, створює дивні і поки нікому не потрібні речі. Його прізвище чи ім’я цілком відповідає вдачі.
Головний винахід професора – можливість жити чужими «я», які можна отримати у вигляді мікстури. Проте, бути собою значно цікавіше і важливіше. Цікава ідея, але, як на мене, зовсім не реалізована, як слід.
Остання казка «Привид у спортзалі» відрізняється від усіх інших, бо у ній найменше казковості, а містика пояснюється реалістично. Привид у спортзалі, про якого школярі хочуть написати до стінгазети, виявляється вигадкою. Діти дарма чубилися, хто з них буде зіркою журналістики, і як конкурувати газеті і шкільному телебаченню, забувши про свої забавки, коли таємничо зник їхній однокласник.

Висновок: Як на мене, книга цілком і повністю вигадана і може лише розважати.

Маргарита Крук

 
Інші думки про книгу:
Венгринюк Х.Ю. "Доросла гра з дітьми: маргінальність у романах Любка Дереша “Архе” та “Дивні дні Гані Грак”" - http://litmisto.org.ua/?p=25830
Omiliya "Дивні дні Гані Грак, Любко Дереш" - http://omiliya.blogspot.com/2010/09/blog-post_23.html
Марія Криштопа "Лакмусовий папірець" (фрагмент) - http://litakcent.com/2008/10/13/marija-kryshtopa-lakmusovyj-papirec/
"Відгук на прочитану книгу Любка Дереша «Дивні дні Гані Грак»" - http://zl.kiev.ua/klub/konkurs-v-dguk-pro-prochitanu-vl-tku-knigu/v-dguk-na-prochitanu-knigu-lyubka-deresha-divn-dn-gan-grak.html
Михайлик Павленко "Відгук на прочитану книгу Любка Дереша «Дивні дні Гані Грак»" - http://glesya-som.ucoz.ua/publ/a_os_vidguk_mikhajlika_pavlenka_vin_prochitav_knigu_quot_divni_dni_gani_grak_quot/1-1-0-3
Бойченко Катерина "Відгук на книгу Любка Дереша «Дивні дні Гані Грак»" - http://ukrmova.dn.ua/HTML/tvorchist_uchniv/tv_vidguk_1.html


Немає коментарів:

Дописати коментар