середу, 30 вересня 2015 р.

Микола Герасименко «Політ на черешні»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригоди
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту
– добре


Микола Герасименко. Політ на черешні. – К.: Грані-Т, 2008. – 48 с.

«Політ на черешні» – невеличка збірочка про цікавого до всього винахідника-хитруна Сергійка. Головний герой дуже кмітливий, у нього на будь-яку проблему знайдеться рішення.
Збірник названо відповідно до назви першої розповіді, де хлопці хизуються, хто на чому літав. І якщо інші літали хто на літаку, а хто на гелікоптері, то Сергійко літав на черешні, коли у тої ураганним вітром відламало дебелу гілляку. Хоча так і лишилося незрозумілим, чи правду каже головний герой, чи розказав так, щоб показати свою «крутість» перед хлопцями.

Надалі Сергійко вирішує здебільшого практичні завдання, а його, здавалося б вигадки, виявляються цілковитою правдою. Заблукав у лісі, то порося шлях до людей вказало, бо пам’ятає, де мешкає. Упав на вовка з дерева, то й справді «вовка штанами вбив». І всім відомо, що магніт притягує металеві предмети, то й може допомогти знайти у темряві загублену річ, а мобільний можна і по дзвінку відшукати, навіть якщо він сховався у траві. Та й лисиць можливо обдурити, якщо привабити їх відповідним чином, а бочку дощовою водою наповнити замість того, щоб носити у неї воду відрами. І карасі можуть жити у льоху, бо вони взимку в лід вмерзали, а тепер, коли крига розтанула, ожили...
І таких історій насправді – безліч. Лише вигадуй або у житті підглядай. Незвичний герой, про якого цікаво читати, цей Сергійко. Та й форма передачі знань юним читачам теж дуже гарна, бо цінна інформація запам’ятовується. Тому хотілося б, аби ця книга була разів у три-чотири більша.
Окрім історій про Сергійка, у збірнику є ще дві казки про мишку, яка надурила ведмедя, і про горобця, який зрозумів, що не можна сміятися з чужої біди.

Висновок: Цікавий збірничок для дітей зі збалансованим гумором та інтелектуальною складовою. Також книга дуже гарно і не стандартно ілюстрована.

Дарина Пилипенко

Інші думки про книгу:
Дмитро Шульга "Черешневі усмішки та стоматологічні казки" - http://www.kirovograd.net/science_culture/2008/4/17/chereshnevi_usmishki_ta_stomatologichni.htm
Аліна Єршова "Відгук" - http://savana.blox.ua/2011/10/Konkursnye-raboty.html

Немає коментарів:

Дописати коментар