середу, 30 вересня 2015 р.

Зірка Мензатюк «Як до жабок говорити»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре

Зірка Мензатюк. Як до жабок говорити. – К.: Грані-Т, 2007. – 64 с.

Збірник казочок для найменших читачів «Як до жабок говорити» складається з невеличкого циклу про хлопчика-чарівника і ще кількох казочок. Іванко – незвичайний малий, він справжній чарівник, але до пори йому ніхто не вірить і навіть читачеві незрозуміло, чи насправді ця дитина володіє магічними здібностями, чи так проявляється дитячий світогляд.
У цьому творі дуже гарно змальовано спілкування хлопчика і світу, живого, барвистого, який відповідає на кожен порух душі дитини. Й у цьому немає нічого надзвичайного, бо справді діти саме так сприймають світ. Це вже у дорослому віці першу скрипку грає логіка, а до часу дитина є своєрідним камертоном, тому і сонячні зайчики – друзі, а вітер можна проганяти.

Остання частина циклу яскраво підтверджує, що саме таке сприйняття світу є найбільш продуктивним. Іванко добрий чарівник, бо життя у своїй суті добре, тому і не може перетворити тих, хто його дражнить, на якусь тварину. Але світ сам підказує, як довести, що він володіє чарівництвом: торкнувся сонячний зайчик груш, і вони достигли, а зачарована вода така солодка, і сніг може засипати землю влітку!
Інші казки теж вирізняються добром і теплом. Ці казки мають свою особливість – кожна з них стилістично пов’язана із західною частиною України, Карпатами, гуцулами та їхньою культурою.
Перша казочка «Ярмарок» про зайця, який прийшов торгувати, хотів продати свій страх, але отримав багато гостинців, що й донести не зможе, і став їх роздавати. Звідси й взялася приказка, що гостинчик «від зайчика».
Інша казка «Гарбузище» про те, як зростав гарбуз і все намагався із хлопчиком домовитися, щоб не рушив його і ще трохи почекав, поки він не достигне і не буде гарною кашею.
«Бузьків вогонь» – казочка про рослину, яка росте у Карпатах. У казочках «Як до жабок говорити» та «Іди, іди, дощику!» багато дитячих закликів-віршиків. А казочка «Білий коник» – це традиційна казкова варіація, коли замість колобка головним персонажем виступає коник з сиру, якого до своєї доньки відправив батько-вівчар, що проводить літо на полонині.

Висновок: Ці простенькі казки будуть особливо цікаві дітям дошкільного віку, хоча й потребують уваги батьків, щоб ті могли пояснити дитині незнайомі слова та культурні реалії.

Олена Кравець

Інші думки про книгу:
Анастасія Музиченко "Сотні чому?" - http://www.day.kiev.ua/uk/article/taym-aut/sotni-chomu

Немає коментарів:

Дописати коментар