четвер, 31 жовтня 2019 р.

Петро та Іван Радковець «Таємниці Львівських Левів»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Петро та Іван Радковець. Таємниці Львівських Левів. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2015. – 48 с.

Останніми роками писати про Львів модно. Не просто модно, а дуже модно. Збірник «Таємниці Львівських Левів» – чергова спроба оригінально прославити давне місто.
Радує, що спроба вдала.
У книзі зібрані різноманітні легенди Львова, художньо оброблені та адаптовані для дітей. Важливо, що вони сучасні.

Вже перша історія починається з того, що маленька Оксанка понад усе любила годинами просиджувати за комп’ютером. Типова ситуація, погодьтеся. А хто з дітей комп’ютер не шанує? Таких майже й не знайдеш.
Але ця книга написана саме таким чином, щоб відірвати дитину від віртуального світу за екраном і показати, що реальний нічим не гірший. І зроблено це через казки.
Хіба може справжня львів’янка жити у Львові і не знати про святоюрський ярмарок? Оксанка не знала, як і більшість читачів. Але медяник у вигляді гусара їй про ту важливу традицію розповів.
В іншій казці стверджується, що у Львові чимало левів, бо на них перетворюються люди, які за життя зробили багато корисного для мешканців міста. І, зважаючи на шалену кількість левів в одному з найгарніших міст нашої країни, така версія також має право на існування. Ті леви начебто і досі таємно збираються і діляться своєю мудрістю з деякими львів’янами.
А якось у Львові жив один мудрий генерал, який лишив синам у спадок загадку. Що ж було для генерала найціннішим скарбом, гадаю, допитливий читач зможе здогадатися сам, бо казка подібна до європейських. А всі інші просто прочитають повчальну історію.
Найбільше з усіх казок мені сподобалася казка про те, як посварилися львівські годинники. А я то думала: чому на них на кілька хвилин відрізняється час? Не довіряйте львівським годинникам, якщо не хочете спізнитися на потяг!
Повчально-історична казка про Малодоброго – ката, що вирішив, ніби він є уособленням справедливості. І за  ганебні вчинки його було покарано містянами: молоді майстри обернули його на камінь.
А чи знали ви, що одну з криниць у Львові оберігав таємничий Підземний Сторож? А про підземне місто, яке було ще до Львова? Хоча ця казка про любов, та вона така сумна... Що ж, сумні легенди також мають жити.
У наступній казці читач дізнається, що на околиці Львова жив злий дракон, і саме він першим скуштував меча, викутого майстром Шварном для короля Данила. Так у книзі казка повністю поєдналася з історією. Трохи дивно, але не можу сказати, що мені не сподобалося.
І жив колись у Львові скупий Мартин, що навіть свій будинок вимазав сажею, щоб не витрачатися на фарбу. Щодо цієї казки, то є відчуття, що саме вона повністю списана з народної легенди. Мораль її не чітка, як і закінчення.
Та що там Мартин?.. А про брехуна Грицька, якого вигнали з містечка Винники, послухати не бажаєте?..
Наприкінці ж книги вміщено п’єсу-казку «Нездійсненні бажання» про друкаря та його учнів. Львів інколи не дарма називають книжковою столицею, тому про нього і хочеться писати такі моралістичні, у гарному значенні цього слова, п’єси... П’єса також пояснює традицію, чому ваше бажання може здійснитися, якщо ви торкнетеся ґудзика сажотруса. Одна з версій...
У книги трохи не типова для дитячих книг форма: досить дрібні шрифти, великі абзаци, епіграфи. Імовірно, вона розрахована, щоб ці історії читали дітям батьки, а потім обговорювали прочитане.
У цілому збірник мені сподобався. Цікаві, пізнавальні тексти, органічні ілюстрації, гарна мова... Їхні герої – різні за вдачею львів’яни. Часом ці казки співзвучні з європейськими, інколи під них просто стилізовані. Хоча ж Львів таки європейське місто, хіба ні?..
От тільки виникає питання: чи з’явився б він, якби нині не було б такого буму на твори про Місто Лева? Хтозна...

Висновок: Я можу порадити цю книгу дітям та їхнім батькам.

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Iрина Гищук "Львівські історії братів Радковців" - http://www.barabooka.com.ua/l-vivs-ki-istoriyi-brativ-radkovtsiv/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар