пʼятницю, 6 вересня 2019 р.

Еліна Заржицька «Китеня Тимко (частина перша)»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Еліна Заржицька. Китеня Тимко (частина перша). – Х.: Талант, 2015. – 64 с.

Запрошуємо у захопливу подорож морями-окіянами разом із китеням Тимком та його вірними друзями.
Тимко – типовий малюк, цікавий бешкетник, який може багато чого утнути. Водночас він сміливий, порядний і завжди готовий допомогти тим, хто потрапив у біду.

Але починається ця історія не з лиховісних пророцтв і страшних ворогів. (Хоча, забігаючи вперед, маю сказати, що останні тут таки присутні). А зі звичайнісінької мачули, яку так не любить і навіть боїться малий Тимко. Мачула колюча, і тому Тимко то викине її, а то й з’їсть. Але якщо проковтнути мачулу, шлунок «спасибі» не скаже, а в магазині можна купити нову.
У Тимка дуже гарна родина. Батьки його люблять, піклуються, але не опікають. Це напрочуд гарна модель стосунків як для дитини, так і для дорослих.
Китеня має багато друзів, та окремо хочеться сказати про капітана Хвалька-Теревенька та його Рипучий Корабель. Капітан – таки неабиякий хвалько і теревенити може досхочу. Певне тому він і прагне реалізувати себе у журналістиці, навіть видає газету. І хто стає найвідданішими читачами цієї морської преси? Звісно, всюдисущі пліткарки-чайки!
Разом із капітаном Тимко переживає свою першу серйозну пригоду: рятує риб від нафти, яка смердючою плямою розтеклася в морі. І завдяки цьому вчинку знайомиться зі сміливою манюнею Мантою.
Але це аж ніяк не єдина подія в житті невгамовних героїв. Разом із ними читач дізнається про морські звичаї і відкриває для себе нові землі.
А особисто мені дуже сподобалася історія про кашалота Кирила. Коли він був маленьким, старенька бабуся, яка його виховувала, аж надто ним опікувалася. Забороняла малюку робити зарядку, грати з дельфінами у футбол, читати книги про морських чудовиськ і навіть тримати вдома морського їжака. Бабуся любила Кирила, але ж яким було його щастя, коли він виріс і зміг робити те, що йому захочеться. Кирило почав кожного дня займатися спортом, грати з дельфінами у футбол і плавати на далекі відстані. Особливо вночі, щоб побороти страх темряви. У нього вдома тепер живуть двоє морських їжаків Жужа і Шуша, а сам Кирило став дуже сильним. Він захищає слабких і його поважають у всьому морському світі. Якось він захистив і матір Тимка від хуліганів-касаток.
Не зважаючи на те, що світ казковий, відомості про мешканців водного світу цілком правдиві, і тому ця книга може дуже гарно виконувати пізнавальну функцію. Окрім того, у творі досить багато додаткових пояснень у зносках. Наприклад, це нові для дитини відомості про вітри, яких, насправді, дуже багато різних.
А ще ця книжка світла і добра, написана гарною українською мовою. Окремо хочеться відзначити чудові ілюстрації в усіх книгах цього циклу.
Перша книга – це знайомство з героями і його світом. Можна, звісно, зупинитися на цьому, але цікаво дізнатися, як будуть розвиватися події далі.

Висновок: Гарний початок циклу, де пригодницька казка яскраво проявляє себе ще й пізнавально. З цікавістю чекаю на продовження!

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар