понеділок, 11 лютого 2019 р.

Віктор Васильчук «Пригоди Сновиди та його друзів»

 
Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Віктор Васильчук. Пригоди Сновиди та його друзів. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2010. – 72 с.

За межами людського світу існує казковий – це звичний мотив, але його можна по-різному реалізувати. У світі казок, який тут називається Ладією, мешкає багато різних істот. Спочатку читач знайомиться із братами-зайцями Ліпом і Лапом, які знаходять чи то непритомного, чи то сплячого хлопчика. Зайці називають знайду Сновидою, хоча у хлопчика є ім'я, тільки ми дуже нескоро дізнаємося, що насправді його звуть Селенгрін, а сам він прибулець із планети Селенії. Він володіє чарівними здібностями, хоча про це читачі довідуються поступово.

Одразу врятований зайцями Сновида дізнається, що казкова країна в одному кроці від війни. Страшне чудовисько павук Вирвидуб намагається нав'язати всім свою волю, підкорити вільнолюбні землі. Він прагне знищити все живе, висушити квіти і дерева, випити річки й озера, щоб навіть сонце потьмяніло, а на землі панували зло і мертва тиша.
Дерево, яке є серцем казкового світу, – Великий Дуб – почорніло, і тепер є джерелом сперті, руїни і темряви. Тобто, потрібно вилікувати дерево, бо інакше все намарно.
Проти чудовиська об'єднуються всі, бо лише так можна перемогти злу силу. Феї, гноми, чарівники, лісові мешканці, птахи, звірі... Знаходиться у боротьбі місце і для Сновиди.
Темні ліси, блакитні гномські печери, залиті сонцем луки... Казкові країни Ладія і Гномія описані так гарно, що хочеться самому там побувати.
Але до реального, людського світу теж потрібно помандрувати, бо лише у людському світі росте Чарівна квітка, здатна розчаклувати Великий Дуб. Шляхи між казковим світом і Землею прокладають Казкарі, які живуть на межі двох світів. Цих чарівників майже не залишилося нині.
У нашому світі Селенгрін зустрічає ще кількох нових друзів, які відчайдушно включаються у боротьбу. Це професор, його онучка Юля і пацючок Кріс. Щоправда, пригоди у нашому світі особисто для мене були не такі цікаві, як у казці. Навіть, коли Сновида потрапив до бандитів, які хотіли використати його здібності для свого збагачення.
Сновида-Селенгрін залишається головним героєм до самого кінця. Це історія його пригод, і найбільші небезпеки чигають саме на цього сміливого інопланетного хлопчика, який потрапив у Ладію, бо його корабель зазнав катастрофи. А опинився він так далеко від дому, тому що Селенія потребує допомоги, там сталася біда. Це не заважає хлопчику з відкритим серцем із першої миті стати на шляху злих сил у Ладії і всього казкового світу.
Книга дуже динамічна, у ній багато пригод, подій. Часто за героїв переживаєш, особливо, коли хтось потрапляє у полон або Вирвидуб вигадує щось новеньке і збільшує територію своїх володінь. Чого варта кульмінація твору, де лише щира спільна віра в диво може допомогти здобути справжню перемогу... але про те читач має дізнатися сам.
Твір яскравий, і я б хотіла побачити анімаційний фільм на його основі.
Закінчення книги дає надію на те, що пригоди цих героїв не закінчилися і настав час рятувати планету Селенію. Проте, знаючи, політику видавництва, навряд читачі зможуть побачити наступну книгу, навіть якщо вона і буде написана.
Мені сподобалася історія, але дуже не сподобалося видання. Незручний квадратний формат книги, дрібні шрифти – твір незручно читати навіть дорослому читачеві, не кажучи вже про дитину.

Висновок: Гарна пригодницька казка, і я дуже сподіваюся, що у цієї історії буде продовження.

Яна Стогова

Інші думки про книгу:
Тамара Гордієнко "Віктор Васильчук: “Казка це реальність!”" - http://fleet.sebastopol.ua/articles/VIKTOR_VASILChUK___KAZKA_%E2%80%94_CE_REALNIST!_/printable/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар