понеділок, 12 березня 2018 р.

Оксана Сайко «Новенька та інші історії»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – шкільні історії
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Оксана Сайко. Новенька та інші історії. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2012. – 192 с.

Цей збірничок складається з двох десятків шкільних історії, у кожній з яких піднята важлива психологічна проблема або описана ситуація, з якої потрібно шукати вихід. Можна сказати, що ця книга складається з психологічних моделей, обов’язкових у підлітковому віці.
З погляду на це, збірник цінний, але особисто мене засмутило, що всі оповідання ніяк не пов’язані між собою, їхні герої не знайомі і живуть цілком окремим життям один від одного. Тому, окрім ситуації, з оповідання не виноситься нічого, а імена героїв швидко забуваються. Також часто повторюється «спортивний» мотив, коли виключно спортивні досягнення пов’язуються з хлопчачою успішністю і привертають увагу протилежної статі, це дещо збіднює реальність цих історій.

З позитивних моментів хочу також відмітити чіткість і лаконічність змалювання персонажів, коли завдяки штрихам і деталям одразу стає видно, хто перед тобою, і часто на що здатна така дитина.
А тепер коротко про самі твори й описані у них ситуації.
Оповідання «Новенька» присвячене появі новенької дівчинки у класі і психологічним змінам у колективі, як це завжди відбувається, коли з’являється хтось новий. Окремо виведена лінія першої симпатії, яка може змінити навіть хулігана і лідера класу.
Оповідання «Гаманець» про двох дівчаток, однакових за віком, але з такими різними долями. Іванка з благополучної родини, і її думки нині здебільшого присвячені купівлі нових роликів, що допоможуть їй звернути на себе увагу хлопця, який їй подобається. А Риті доводиться піклуватися про маленького братика, бо їхня мама померла два роки тому. Доля зводить цих двох дівчаток у трамваї, і ця зустріч змінює їх обох.
Оповідання «Протест» про складні взаємини із вчителем, який приходить на заміну. З одного боку, показано, що вчитель ні за яких обставин не має права принижувати дітей, і бойкот його уроків цілим класом цілком справедливий. З іншого – не таке вже й просте життя цього дорослого, а вчинки однозначні.
Оповідання «Відважний капітан Макс» про сміливість і страх. Головний герой твору – хлопчик, який звик бути отаманом і постійно перевіряє відчайдушність своїх побратимів. Але у скрутній ситуації виявляється, що вигадані небезпеки та випробування відрізняються від справжніх, і за таких умов не кожен, хто називається сміливим, є таким насправді, особливо коли справа стосується людського життя.
Оповідання «У дворі» відкриває особливий світ незрячих, коли Артем несподівано дізнається, що тиха дівчинка, яка нещодавно переїхала до їхнього району, не може бачити. Його очима і завдяки щирим словам бачить Олеся навколишній світ, а хлопчик несподівано дізнається, яка дружба справжня, а яка фальшива і вигадана.
Оповідання «Катька» соціальне. Головна героїня знаходить на нижчому щаблі ієрархії у класі, але вона жива людина, яка має емоції, і тому не дивно, що дівчинка закохується. Об’єкт її симпатії – успішний однокласник-спортсмен. Здавалося б, на що вона може сподіватися? Але саме ця дитина допомагає хлопцю у скруті, беручи на себе його провину. У такій ситуації відкриваються справжні обличчя людей, хоча дещо є несподіванкою навіть для них самих. І дуже добре, ще ця історія має позитивній фінал.
Оповідання «Дівчача дружба» присвячене такому непростому явищу як дружба між дівчатами, бо вона завжди містить нотки конкуренції. Коли подружки все роблять разом і мають одне життя на двох, потрібно розуміти, що це не назавжди. Симпатія однокласника до однієї з подружок стає нелегким випробуванням для їхньої дружби.
Оповідання «Конкурс краси» про зовнішню і внутрішню красу і дівчат, в яких вона втілюється. Важливу роль у цій історії грає колектив і перші спроби підлітків розібратися у тому, що є добрим, а що поганим. Інколи заради перемоги люди йдуть на підлість, але це яскраво показує, що в них немає внутрішньої краси, і лише внутрішня краса здатна врятувати світ.
Оповідання «Справжня леді» також присвячене справжній красі і духовності. В центрі уваги Олечка, яку всі люблять, вона гарна та успішна. Багато хто хоче бути її товаришем. Але не все те золото, що блищить, і саме про це йдеться в оповіданні. Така «чудова» Олечка зневажає свою бабусю, поводиться егоїстично і самозакохано. Але коли знаходиться той, хто може відверто вказати «справжній леді» на її вади, виявляється, що ще є можливість виправитися.
В оповіданні «Подарунок на святого Миколая» розкривається тема самотності підлітка з неблагополучної родини, від нього усі відвертаються. Але чужа душа може бути як прірвою, так і ховати яскраве світло, і лише випадок може проявити його. Тому Славко виявляється єдиним, хто не розгубився і поліз на карниз рятувати Зоряну. Можливо, цей вчинок змінить життя усіх дітей, які були причетні до цієї історії, бо подарувати можна найцінніше – дружбу.
Оповідання «Теплий-теплий сніг» про перше кохання сором’язливої скрипальки з бідної родини і симпатичного хлопчика, який зміг роздивитися її внутрішню красу і талант. Разом вони борються із жорстокістю заздрісних однокласників, які заздрять чистим почуттям, недоступним їхньому розумінню.
Оповідання «Справжній друг» теж про перші симпатії. У ньому ненав’язливо показується, як легко закохатися у того, хто не вартий твоїх почуттів і не помічати чистої дружби і любові. Добре, коли розуміння справжніх почуттів і їхньої цінності приходить вчасно.
В оповіданні «Біла ворона» також показані справжні і фальшиві цінності. Багато хто хоче товаришувати із заможною Софійкою, а для того потрібно мати статус, а для статусу потрібні гроші. А де їх взяти, коли родина ледь зводить кінці з кінцями? Гроші – одна з причин глобальних конфліктів у багатьох родинах. І як же соромно дізнатися, що нова мобілка, яка мала підняти статус і наблизити до такої успішної Софійки, не має ніякого значення, бо дружбу і статус насправді не купують, а білій вороні не світить таке «шановане товариство». Фальшиві цінності можуть тільки одурювати і занапащати, але не приносять ні успіху, ні радості.
Оповідання «Пізній дзвінок» одне з найтемніших у збірнику, бо в ньому йдеться про трагедію. Розбишака Лідка виявилася єдиною, хто хоч якось спробував підтримати Аркашу, якого «друзі» підсадили на наркотики, а така «правильна» головна героїня відмовилася прийти на допомогу, коли це було потрібно, заховалася у затишку своєї квартири. Як часто ми відвертаємося від людей, яким самотньо, бо вважаємо свій спокій важливішим і ціннішим за життя інших?..
Оповідання «Зрада» теж складне. Його герої – хлопчик і дівчинка, вони дуже різні, між ними соціальна прірва. У Лади все добре в житті, а ось життя Арсена важке, він вчиться в інтернаті, його зневажають за бідність і циганське походження. Але душа Арсена чиста, і він допомагає дівчинці, коли та випадково вивихнула ногу. Та на заваді щирій дружбі стає недовіра, посіяна зневагою суспільства до таких як Арсен. Лада підозрює, що хлопчик вкрав її пейджер, зраджує його, і її товариші б’ють невинуватого. Та річ знайшлася, ніхто її не брав. Як після того жити Ладі? Зазвичай зрадники не відчувають своєї провини, але це показує, наскільки гнилі вони зсередини. Лада не така, вона страждає і вірить, що Арсен її пробачить за зраду, вона щодня приходить до огорожі інтернату і чекає, сподіваючись на пробачення.
Оповідання «Незнайомка з тринадцятої квартири» про ніжну Ксеню, яка вміє грати на скрипці, і важкого підлітка Славка. Вони зустрілися випадково, та ця зустріч дуже важлива, бо хлопчик мріє відшукати свою маму, яка повернулася в місто. Хочеться вірити, що разом новим друзям це вдасться. Фінал оповідання залишається відкритим.
Оповідання «У дощовий вечір» піднімає тему прийомної дитини і її ставлення до батьків. На прикладі цієї історії показано, що дитина нерідної крові може любити і цінувати батьків набагато більше, ніж рідна дитина, яка поки що розглядає батьків виключно як фінансовий додаток до свого злиденного життя. Любов не вимірюється статками, але це ще потрібно усвідомити.
Оповідання «Неправильні» про симпатію двох «неправильних» підлітків. Лізка принципова, навіть не прийме квіти, зірвані на клумбі, а Володька самотній, важкий, погано вчиться, бо навчання дається йому непросто. У цій історії показано, як дружба може змінювати людей.
Оповідання «Забутий брелок» неоднозначне. З одного боку, як не допомогти дівчинці твого віку, яка втекла з притулку, подорожує автостопом і їде до рідних? З іншого, а чи правду вона каже про своє життя? Чи і тобі розповідає те, що ти хочеш почути, а сама поклала око на твій велосипед? Оповідання не дає відповіді на запитання, як розпізнати брехню і що робити у цій ситуації, його фінал відкритий, але ця історія запам’ятовується.
Оповідання «Моя маленька історія» найважче з усіх, бо в ньому ідеться про смерть. Що робити, коли у безхатченка очі, як у твого померлого батька? Як поводитися, коли немає контакту з матір’ю, яка так само нещасна? Іноді неможливо однозначно сказати, як вчинити правильно. Але зустріч із математиком-безхатченком багато поставила на свої місця в житті цієї маленької родини і відкрила нову сторінку. Вона змінила усіх: розтануло вкрите кригою серце матері, зрозуміла себе донька, а в математика, можливо, з’явився шанс на зміни у своєму житті. Гадаю, все у них буде добре, а ця історія матиме продовження.

Висновок: В цілому збірних мені сподобався, він психологічно цікавий і сюжетно гармонійний. Хоча особисто мені хотілося б ще й загальної композиційної цілісності, щоб усі ці історії утворювали єдиний світ, а не просто були зібрані під однією обкладинкою.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, нажаль, ми не знайшли і відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар