четвер, 15 березня 2018 р.

Едіт Несбіт «Книга драконів»

 
Категорія – фантастика, переклад
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Едіт Несбіт. Книга драконів. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2010. – 208 с.

До "Книги драконів" увійшли вісім історій, які так чи інакше пов'язані з драконами.
"Бестіарій". Маленький хлопчик Ліонель стає королем, і швидко усвідомлює, наскільки важко керувати державою. А ще сам хлопчик накоїв лиха, відкривши книгу, де оповідувалося про чарівних істот. З кількох сторінок зійшли чудовиська і почали тероризувати людей. Довелося Ліонелю, ризикуючи собою, повертати дракона у книгу, якого він так необачно випустив у світ.

"Дядечко Джеймс та пурпуровий прибулець". Принцеса товаришувала з сином садівника, але мрії у них були різні. Хлопчик хотів реалізувати себе, принцеса думала про заміжжя і не мала особливих талантів. Звичайна дівчинка. Але королівство незвичайне, бо на їхньому острові всі звірі здавна росли неправильно, наприклад, слоника можна було носити з собою в муфточці, кролики рили велетенські тунелі, а на морській свинці могли кататися діти. І є на острові велетенська соня, яка першою відчула небезпеку.
Одного дня на острів прилітає дракон, спочатку він нормально ставиться до дітей, але дуже швидко стає зрозумілим, наскільки він підступна істота. І найгіршим у цій ситуації є те, що у дракона є спільник, не менш огидний дядечко Джеймс. І дітям разом із маленьким слоником доведеться ризикнути, щоб врятувати свій острів і врятуватись самим.
"Визволителі країни". В місті навала драконів: від крихітних, як мушки, до велетенських вогнедишних. Що роблять люди, коли бачать щось незвичайне? Правильно, радіють, хизуються своїми відкриттями, а тоді лякаються. Між людьми і драконами починається жорстока і безжалісна війна, й автор не шкодує барв, щоб описати це безумство. А якою ще може бути війна?..
Коли держава не справляється із ворожою навалою, люди починають шукати шляхи порятунку самі. Так Еффі та Гаррі пішли шукати святого Георгія, щоб допоміг людям. Але з деякими проблемами потрібно впоратися своїми силами, і тут святий Георгій не помічник.
"Крижаний дракон". Двоє дітей-сиріт попрямували до Північного полюсу і наразилися на багато небезпечних пригод. Найгіршою з них виявилося знайомство з крижаним драконом, якого хочуть розбудити лихі хутряні гноми. Ця історія гарно показує, наскільки потрібно бути добрим і щирим, тоді не залишишся сам на сам з бідою.
"Земля Дев'яти Чорториїв". Королева дуже хотіла мати дитину і пішла до відьми, щоб просити у неї про допомогу. Не пошкодувала королева своїх прикрас, віддала їх з легким серцем, хоча відьма і попереджала, що чекає на неї велика печаль. Вона була така добра, що серце королеви прихилилося і до відьми, і це змінило багато доль.
Ось тільки король, який теж був чаклуном і мав передати свою силу, хотів хлопчика. Він розлютився, дізнавшись, що у нього не буде сина, і коли дівчинка подорослішала, заслав її у Землю Дев'яти Чорториїв, де вона мала залишитися навічно, бо нікому не до снаги розгадати загадку пасток чорториїв.
Але не так сталося, як гадалося. Любов матері, її доброта, і щире кохання принцеси та юнака виявилися сильнішими за чорне чаклунство. Ось тільки дракона, який охороняв принцесу і піклувався про дівчину, мені неабияк шкода.
"Драконярі". Джон-коваль облаштував собі кузню у старому напіврозваленому замку. Не знав він, що в підземеллі живе дракон. Звір розумний, але коваль хитріший, і йому вдалося обманути дракона і полонити його. Звісно, особливо якихось приємностей цей вчинок ковалеві не дав, окрім слави.
У Джона підріс син, він заприятелював з Тіною, донькою лудильника. Вони були сміливими дітьми і випустили дракона, щоб той переміг велета, який наближався до міста. А ще дітям вдалося перевиховати дракона, щоб він став свійською твариною. Й у цій казці мені теж найбільше шкода дракона, якого на тривалий час позбавили свободи, а тоді і зовсім познущалися над нещасним, що він перетворився на кота, який понад усе любить молоко з хлібом.
"Вогненний дракон". Юна принцеса разом зі своєю нянечкою жила у вежі. Дівчинка робила все, що зазвичай вміють робити слуги, а не принцеси. Бабуся Сабрінетти вийшла заміж за святого Георгія, та часи старої слави давно минули, краєм править жорстокий і підлий принц Зануда. Він і попіклувався про усунення принцеси від трону.
А дракон з'явився знову, його потрібно вполювати. Або рятуватися, що і робить принц. Ця казка про сміливість та зраду, а ще про справжню любов і самопожертву. Закінчується ця казка перемогою й щастям.
"Добрий маленький Едмунд". Едмунд обожнював досліджувати світ. Якось хлопчик пішов дослідити печери, з яких долинають дивні звуки. Багато цікавого він там побачив, а його вчителем став мудрий василіск, якому допоміг хлопчик. Едмунд став у деяких питаннях обізнанішим за своїх шкільних вчителів, що дуже не сподобалося людям. Не раз хлопчик отримував різки за свої сміливі думки і судження, і, звісно, йому ніхто не вірив.
Та коли з'явився дракон, саме Едмунд найбільше переживав, як врятувати місто та його мешканців. Хоча вчитель-василіск каже, що можна жити і в печері, виявляється, що, окрім знань, потрібно мати гаряче серце, щоб боротися. Але василіск таки підказав, що робити, а неслухняний Еддмунд зробив, як він звелів, і це було на добро, хоча все одно порятовані люди йому так і не повірили.
Кожна із цих казок має свою чітку мораль, в них багато пригод і цікавих образів. Хоча відчувається, що книга була написана давно.

Висновок: Ці казки мені сподобалися, але сумно, що в кожній з них дракони постають як негативні, злі та агресивні персонажі. Хотілося б гармонійності у зображенні таких складних міфологічних істот як дракони. Ще хочу відмітити, що книга має дуже гарне оформлення і добре перекладена.

Яна Стогова

Інші думки про книгу:
crazy_squirrel і malasla "Відгуки" - http://www.livelib.ru/book/1000443466
Ганна Піцик "Незвичайні казки про буденні речі" - http://books-fan.com/2010/04/25/recenziya-edit-nesbit-kniga-drakoniv/
Костянтин Родик "Монстри поміж нас" (фрагмент) - http://avtura.com.ua/book/103/reviews/
malasla "Книга драконів" - http://malasla.livejournal.com/52450.html

1 коментар:

  1. У шапці, в позиції "Оцінка авторів проеку" вказана вікова категорія :)

    ВідповістиВидалити