четвер, 15 березня 2018 р.

Іван Андрусяк «Вісім днів із життя Бурундука»

 
Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – шкільна історія
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Іван Андрусяк. Вісім днів із життя Бурундука. – К.: Грані-Т, 2012. – 67 с.

Бурундук – не кумедне звірятко, а прізвисько головного героя Івася Бондарука. Образливе прізвисько, хіба ні?
Як і кожен у його віці, Івась хоче бути успішним і багатим. І ось якось йому випадає така нагода. Тільки здобути бажаного можна магічним шляхом, за допомогою нечистої сили, до якої іноді зверталися наші пращури.

Здавалося, чого ще треба? Навчається Івась дуже добре, і зі спілкуванням у нього все гаразд. Але ж ні, то гол не забив, то однокласники дражнять, то себе невдахою відчуваєш. А тут така можливість, от лишень треба тиждень мовчати і носити під пахвою яйце-зніщє. То таке специфічне яйце, маленьке і непоказне, яке курка несе перед тим, як деякий час відпочити.
Не треба казати, як важко дотриматися усіх цих умов, коли ходиш до школи, маєш маленьку сестричку і повинен спілкуватися з батьками. Але врешті-решт головний герой розуміє, що мета ця не його, а «позичена», і прагнення привести у наш світ нечисту силу вже починає змінювати його. Відмовитися від хибного шляху також потрібно вміти.
На перший погляд, чудова книжка, яка у гумористичному ключі вчить бути відповідальним. Наприкінці гарна стаття, як завжди у серії казкотерапії.
Але... Й у цій книзі я зустріла, схоже, типову для автора заморочку, але від того не менш шкідливу, – насадження гендерних стереотипів.
Наприклад, ось як братик сприймає свою сестричку:
«Свою сестричку, попри всі її капризи, я, звісно, дуже люблю, але в неї є одна серйозна вада – вона дівчинка! Я такого не замовляв, то що тут удієш...» (С.29).
А ось так маму:
«Із мамою було складніше. Чи то вона своїх дитячих капостей не пам’ятала, чи справді була така правильна – хтозна. Зрештою, вона ж дівчинка, а в дівчаток усе як не в людей...» (С.33).
І гірко, що мама так само працює на стереотип:
«– То чого ж об заклад б’єтесь, якщо не дружите? Ану кажи правду: на що засперечалися? на гроші?!
– Та ні, мамо! – скипів я. – Як ти могла таке подумати?!
– То на що ж?
– Просто... На чоловічу честь!
– Гм... Це для мене темний ліс – ваші хлоп’ячі фокуси. Ти про це краще з татом поговори» (С.35).
А тоді ще хтось скаржиться, що жінки і чоловіки не можуть побудувати адекватних стосунків, бо між ним від самого дитинства будується нездоланна стіна.

Висновок: Книга містить гендерні стереотипи, але водночас у ній цікава психологічна лінія.

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Віра Агеєва "Розповідь про дитячу приязнь: рецензія на книжку Андрусяка" - http://www.bbc.co.uk/ukrainian/entertainment/2012/12/121214_book_2012_review_andrusyak_ageeva_sd.shtml
Юлія Мендель "Жінки у житті Івасика Бурундука" - http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/20742/
Юлія Кузьменко "Прозова історія про шкільне життя від улюбленого дитячого поета" - http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2012/05/11/072200.html
Жанна Куява "Щоб не виріс музикантом програміст" - http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2012/08/15/072100.html
Леонід Ушкалов «Ходить Фауст по Європі...» - http://www.umoloda.kiev.ua/number/2123/164/75649/
Ірина Славінська "Книжки травня: Виходимо з анабіозу" (фрагмент) - http://life.pravda.com.ua/culture/2012/05/14/102341/
Пилипенко Назар "Відгук на книгу Івана Андрусяка «Вісім днів із життя Бурундука»" - http://nvk-fastiv.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=113:-l-r-&catid=51:talantcat&Itemid=58
"Відгук на прочитану книгу Івана Андрусяка «Вісім днів з життя Бурундука»" - http://zl.kiev.ua/klub/konkurs-v-dguk-pro-prochitanu-vl-tku-knigu/v-dguk-na-prochitanu-knigu-vana-andrusjaka-v-s-m-dn-v-z-zhitja-burunduka.html

Немає коментарів:

Дописати коментар