пʼятницю, 20 січня 2017 р.

Ян Улоф Екгольм «Людвигові Хитрому – ура, ура, ура!»



Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Ян Улоф Екгольм. Людвигові Хитрому – ура, ура, ура!. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2009. – 96 с.

Людвиг – чотирнадцята дитина у лисячій родині Ларсонів, але він незвичайне дитинча. Людвиг принципово не хоче жити за лисячими законами, він не прагне обманювати і хитрувати, чим дивує і засмучує своїх рідних.
Лиси добре живуть у своїй норі, хоча неподалік від лісу мешкають люди. А де люди, там є курник, розумний собака, смакота і неприємності. Батько Ларсон часто розповідає, як обводив круг пальця пса Максиміліана (пес теж хитрий і хвалиться, як полював на лиса, і хто з них каже правду, ще невідомо).

Лиси відомі своїми хитрощами, і «кращої слави лисові не треба» (С.14). А ось Людвигові саме така слава не потрібна, він прагне дружби і щирості, тому дуже засмучується, коли його старший брат Лабан видурює у звірят пакет із медяниками, і всі батьки у лісі забороняють своїм дітям спілкуватися з родиною хитрунів. Ларсони теж забороняють молодшому синові гуляти зі звірятами, бо ті псують його виховання.
Таким чином не залишається іншого шляху для малого лисеняти, окрім пошуку нових друзів. І його товаришкою стає маленьке розумне курча Тутта Карлсон.
Чи можуть лисеня і курча потоваришувати? Можуть, якщо прагнуть того, вони навіть можуть вчити одне одного і допомагати у скрутний час. З тої дитячої дружби може вирости нове життя, яке змінить й усіх дорослих, бо в мирі й злагоді жити набагато краще і цікавіше.
І дарма Людвиг вважає, що він не хитрий, бо його хитрощі зовсім інші, але так само дієві, як і хитрощі його рідних. Тому він і заслужив на трикратне «ура» та звання найхитрішого лиса.
У творі багато пригод, часто посміхаєшся, а іноді й замислюєшся, бо пригоди та гумор не заважають тонкій подачі моралі. Не залишаються в стороні люди і пес Максиміліан, який теж є непростим образом зі своїми думками та уявленнями про життя.
Хоча казка адресована дітям, але вона, безумовно, сподобається і дорослим.
Окрім того, ця «руденька» книга на золотавому папері дуже гарно проілюстрована.

Висновок: У цій казці багато гумору і хитрощів, але головна думка твору – цінність дружби і доброти, які можуть на краще змінити життя усіх.

Дарина Пилипенко

Інші думки про книгу:
Seally "Ян Улоф Екхольм "Людвігові Хитрому - ура, ура, ура!" - http://klubkom.net/posts/63283

 

Немає коментарів:

Дописати коментар