вівторок, 3 листопада 2015 р.

Іван Андрусяк «Зайчикова книжечка»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре


Іван Андрусяк. Зайчикова книжечка. – К.: Грані-Т, 2008. – 48 с.

Про кого може бути книжка із назвою «Зайчикова книжечка»? Звісно, про зайців!
Головний герой цих історій – сміливий зайчик, а дія відбувається у лісі.
Особливістю усіх цих творів є ритмізація, коли часом здається, що читаєш вірші, а не прозу. Ось приклад:
«А тут його раптом як підмінили. Мов додалося в Зайчика сили. Грядку копає хвацько, на славу! Що ж за зернятка – дуже цікаво...» (С.6).

Невеличких казочок вісім. То зайчик знайшов торбинку із дивними зернятками, розповідає, що ті дадуть йому можливість літати, а виявляється, що з цього насіння виростають гарні квіти. Але звірі, які кепкували з зайчика, що не може літати, самі приходять до нього по квіти, бо ті потрібні першокласникам. Звірі за квіти діляться з зайчиком морквою і капустою, тому не варто казати, що квіти – щось несуттєве у господарстві.
Разом із друзями зайчик рятує їжачка, якого під час заметілі придавило сухе дерево, і поранене маля може загинути. В іншій історії зайчик іде до міста, щоб врятувати хворе вовченя, бо допомогти у тому може тільки досвідчена лікарка Біла Ворона.
Актуальною виявляється і хвороба вовченяти:
«...Прилетіла вона. Огляда Вовченя.
– Не хвилюйтеся, – каже, – уся ця дур-р-ня з нездор-р-рової їжі! Десь Вовчик набрів на жуйки несвіжі, і всі їх поїв, а тоді наковтався із газом води – тож не витримав шлунок такої біди» (С.30).
А ще він мріє про заморську капусту, грає у лісовій футбольній команді і товаришує з сонячним зайчиком, ховає його у дзеркалі, поки не піде хмара і знову не з’явиться Сонечко.
Закінчується збірник теплою «Колисковою для зайчика».

Висновок: Завдяки своїй формі ці казки добре читати вголос, а дитина може їх декламувати. Подібні твори дають можливість перейти від поезії до прози, яку також потрібно гарно акцентувати.

Олена Кравець

Інші думки про книгу:
Артем Захарченко "Хіповські казки й примари Діснейленду" - http://sumno.com/literature-review/hipovski-kazky-i-prymary-disnejlendu/
"Очень серьезно о книгах серьезного детского поэта Ивана Андрусяка" - http://secondiary.ru/ochen-ser-ezno-o-knigah-ser-eznogo-de.html
 

Немає коментарів:

Дописати коментар