суботу, 10 жовтня 2015 р.

Володимир Мартинов «Фаїна-фантазерка»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – не справило особливого враження


Володимир Мартинов. Фаїна-фантазерка. – Х.: Ранок, 2004. – 96 с.

Цей збірник складається з кількох блоків казок, не пов’язаних між собою.
Починається книга з трьох епізодів історії про карапуза Славка, який просив незрозуміло що, а рідні намагалися розгадати, що ж таке те таємниче «санда масляка». Через цей пошук доволі непогано показане інформаційне засмічення сучасності:
«– Коли я вперше почула це «санда масляка», – зітхнула мама, – то вирішила, що це жуйка або щось подібне. Ну, щось на зразок «Хубба Бубба».
– А мені здалося, що він книжку хоче. Ну, схоже на «Черепашки ніндзя», – потерши щоку, вимовив тато.
– Моє враження було таке, – млосним голосом почала бабуся, – дитина просить повернути їй якусь іграшку. Зараз їх розвелось безліч, причому з дуже дивними назвами, які неможливо ні запам’ятати, ні навіть вимовити» (С.7).
Також цікаво бачити, як на початку всі дорослі відмахувалися від дитини, зайняті своїм справами. А врешті виявилось, що малий хотів знову послухати пісню Валерія Меладзе.
Другий казковий блок «Сіренький автомобільчик» найдраматичніший і розповідає про іграшку, яка дісталася Славку (вже дорослішому чи іншому хлопчику з таким самим іменем) від батька. Автомобільчик захищає хлопчика, не шкодуючи себе, і рятує малого від небезпеки.
Три наступні казки притчові. «Ліхтарик, який розмовляє» вчить дитину, що не можна вихвалятися. «Заморська красуня» на прикладі ручки показує, що не все гарне є корисним. А казка «Про дівчинку Валю» розповідає про те, як можна позбутися дивної, але не такої вже й рідкісної вади: речі бояться дівчинки, яка ставиться до них недбайливо і необережно.
Казковий блок «Казка про дівчинку Єву, фею і чарівну країну» – лінгвістичний. Дівчинка Єва, яка дуже себе любить і вихваляється, потрапляє до казкової країни таких самих, як вона. Оскільки країна називається Єва-Єва-Єва, то всі намагаються у своїй мові використовувати це словосполучення якомога частіше, тому постійно верзуть нісенітниці, що неприпустимо для нормальної психіки. Тому Єва дуже швидко захотіла повернутися і більше не вихвалялася.
«– Хвалитись – нЕ ВАрто! Читати вірші тут не можна, у нас перЕВАжно співають! Не будемо тебе умовляти! Не подобається в нас гостювати – відправляйся назад за перЕВАл!» (С.47).
Хоча у цій та інших казках відчувається легкий флер російської мови та радянських образних рядів. Наприклад: «У країні ЄВА-ЄВА-ЄВА всі ріки називались НЕВА, а всі озера СЕВАн. Зате міста держави іменувались по-різному: Санта-Єва, Нью-Єва, ЄВАград, ЄВАнобург, ЄВАславль і ЄВАстополь. А вулиць було незліченно: ГрушЕВА, ЯблунЕВА, ПомаранчЕВА, ЧебрецЕВА, СпоришЕВА, БерезнЕВА, а найчастіше – ЖовтнЕВА!» (С.50).
У блоці «Викрав дракон принцесу...» оспівується професія вчителя, бо принцеса, яку вкрав дракон Ковтай-не-Жувавши, навчила дракона читати, а згодом стала вчителькою. Вона й розповідає під виглядом казки свою життєву історію.
А ось наступний казковий блок «Як колобок став прем’єр-міністром» мене обурив. Цар Товстунчик і король Пухлячок хотіли одружити своїх дітей. Але були вони недолугі, хвалькуваті і дурні. Тому цих правителів відправили на пенсію, а прем’єр-міністром при молодих став Колобок, який перехитрив старих. Але переспів чужих творів, коли маєш фантазію, – це сором.
Містична казочка «Зимовий хлопчик Наст» розповідає про незвичайну істоту, добру і щиру, і про те, що дружба і взаємодопомога дуже потрібні.
Казочка «Мордочка» – невеличкий епізод з життя дівчинки Фаїни, яка намалювала на віконному склі у трамваї Діда Мороза.
Наступний блок також присвячений тій же дитині і називається «Фаїна-фантазерка», бо у дівчинки нестримна фантазія, що спочатку заважає їй жити, а згодом дає можливість бути успішною.

Висновок: В цілому збірник непоганий, але різностильовий, зібраний з вигадок і спогадів з реального життя. І, звісно, казка про Колобка – це несмак.

Дарина Пилипенко

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Також не знайдені відгуки про неї.

Немає коментарів:

Дописати коментар