середу, 18 січня 2017 р.

Дебра Дойл, Джеймс Д. Макдональд «Таємниця старої вежі»



Категорія – фантастика, переклад
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницьке фентезі
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Дебра Дойл, Джеймс Д. Макдональд. Таємниця старої вежі. – Х.: Ранок, 2004. – 160 с.

Рендалові виповнюється п’ятнадцять, та ніхто не поручиться, що він доживе до наступного дня народження. Після всього, що відбулося у Тарнсберзі, хлопець вирушає у довгу подорожу.
Як чарівнику йому заборонено користуватися металевою зброєю, а нині він дав обіцянку, що не чаклуватиме, так спокутуючи свою провину. Нагадуванням про вчинене тепер на долоні Рендала залишився страшний шрам, який часто болить і сковує рухи пальців.

Тільки чародій Болпеш, який мешкає в горах неподалік від Теттінгема, може дозволити йому знову використовувати магію. А до тих земель іти дуже далеко і небезпечно.
І раніше всі життєві і магічні іспити для Рендала були складнішими, ніж в інших учнів, але зараз юний чарівник зовсім беззахисний. Щоб не померти з голоду, йому доводиться важко працювати, так переходячи від одного заїжджого двору до іншого.
Але в країні, де немає короля і кожен прагне урвати свій шмат влади, найнебезпечнішими залишаються люди. І швидко Рендал на собі відчуває несправедливість і жорстокість. Один із молодих лицарів, який є лицарем лише за титулом, сильно побив Рендала, коли той допомагав на стайні. Він ніхто порівняно із панством, тому його життя нічого не варте. Юний чарівник міг би поставити кривдника на місце, але тоді порушив би своє слово. Та доля зглянулася над хлопцем і від побоїв його врятував двоюрідний брат Волтер з Доуну, просто захистив від шакалів беззахисну людину, а виявилося – допоміг рідному.
Далі до вежі чародія Болпеша брати подорожують разом, а згодом до них приєднується і Ліз, яку до них відправив чарівник Медок.
Шлях важкий, на ньому багато пасток, і чим далі, тим підступніші люди. Напад розбійників і пастка у заїзному дворі, лицарський турнір, де в спину поранили Волтера, щоб не віддавати йому перемогу... А Рендал же передбачив це у своєму сні! Та не зміг завадити біді.
Рана Волтера така важка, що допомогти йому може тільки магістр чарівництва. Але чи схоче це зробити Болпеш? І чи дійдуть вони через гори до вежі чародія?
Самотужки Рендал би цей шлях не здолав. Та для Волтера, якщо чародій відмовиться їм допомагати, дорога до вежі може бути лише в один бік. Вежа виявляється порожньою, і в неї є своя таємниця, від розгадки якої залежить не одне життя.
Рендал знову має пройти випробування, і якщо він помилиться, загинуть не лише його друзі і магістр чарівництва, а й багато інших людей. Його життєвий шлях знову перетнувся зі світом демонів, і юний чарівник має змагатися волею з одним із найсильніших ворогів не тільки у світі людей, але й у потойбіччі.
Коли Регенти Школи вигадували покарання для свого учня, певно, й не думали, наскільки важким воно буде і як близько пройде від смерті юний чарівник, щоб отримати право повернутися собі магію.
Хоча Рендал знаходиться поряд із Болпешом недовго, але той вчить хлопця тому, що може знадобитися не тільки чарівнику:
«Під час своїх подорожей записуй усе, що бачитимеш і про що будеш дізнаватися; усе, що трапиться на твоєму шляху. Не лише про якісь дивовижні події та вияви магічних сил. Це і є досвід, підмайстре. Якщо ти збагнеш, як робити ту чи іншу річ, не користуючись чарами, тобі легко буде зробити це й за допомогою магії» (С.152).
Так, магія творить світ, але чарівництво значно сильніше, якщо спирається на реальність, і в тому хлопцю не раз пощастить пересвідчитися.
Але з цієї подорожі Рендал уже виніс багато і пересвідчився, що його доля нерозривно пов’язана із долями Волтера і Ліз. Як переплелися стовбурами і гілками дуб, горобина і ясен, так і вони мають бути разом, – таким було видіння Рендала. Тільки на горобині, дереві чарівників, залишилися сліди від сокири. Хтось прагнув зрубати дерево, і, певно, тою людиною був учитель Лаерг, який мало не знищив Рендала.
Якими ж будуть наступні роки життя юного чарівника, якщо такими випробуваннями починається його шлях опанування чарівництва?..

Висновок: Друга книга не менш цікава, ніж перша. І особисто мені хочеться скоріше зануритися у наступну частину.

Яна Стогова

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли і відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар