понеділок, 28 січня 2019 р.

Леся Воронина «Слон Ґудзик та Вогняна Квітка»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Леся Воронина. Слон Ґудзик та Вогняна Квітка. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2013. – 36 с.

Щонайперше хочу сказати про малюнки: вони шикарні! Гармонійне поєднання кольорів, тонкі лінії, чарівність зображення – все це робить книгу такою, що її хочеться не читати, а вивчати кожний елемент. Щиро кажучи, не було б малюнків – не було б і цієї книги.

А ось текст... Я читала першу книгу про пригоди дівчинки Ясі і Слоника Ґудзика. Вона було досить простою і не несла в собі якоїсь оригінальної ідеї або філософії (а наявність філософії, на мою думку, аж ніяк не шкодить дитячому твору, а навпаки – збагачує його).
Так ось, друга книга ще простіша. Вона схожа на сон, а для сну логіка, як така, не потрібна.
Чарівний Слоник нібито будить дівчинку і пропонує їй помандрувати до казкової країни. Взимку кімнатою пурхають метелики, "пелюстинки" (вони ж "каштанові листоноші") щовесни розносять зачаровані листи, написані на пелюстках каштанового цвіту. Чому саме каштанового? І на цих квітах насправді незручно було б щось писати, зважаючи на їхню форму. Питання так і залишається без відповіді.
Яся має закликати весну за допомогою цих чарівних пелюсток. Вигадка вигадкою, яка не має сенсу, але таких моментів у книзі багато. Тоді дівчинка мандрує до Володаря Кам'яної Галявини, який за допомогою Макової Квітки творить дива. Хтось тут може подумати щось нехороше, але у творі нічого такого немає, просто червоний колір – яскравий.
А тоді головна героїня ще й політала на дивовижній істоті, схожій на дракона та однорога, і побачили дію Співочого Струмка, який є струмком дружби; всі звірі, перебуваючи під його чарами, не поводяться як жертви і мисливці, а дружать. Щось подібне зустрічалося мені у старому мультику, тільки там було озеро.
Наприкінці чарівної подорожі Яся мандрує Золотою рікою, яка приносить її до краю землі.
Сон закінчився. Та виникає запитання: хіба весна б не прийшла, якби Слоник не затяг у всю цю історію свою подругу? Упевненості в потрібності в цих пригодах людської дитини зовсім немає. Тому користі від твору не отримуєш.
Особливо прикро, що книга не виконує пізнавальної функції і не навчає дитину. Все, пов'язане з природою і світом, – вигадане.

Висновок: Як чарівний сон добре, але, як це часто буває зі снами, вони дуже швидко забуваються. Так і з цим твором.

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар