неділю, 25 вересня 2016 р.

Анатолій Птіцин «Ельфи з Поперечки та Чаша Щастя»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Анатолій Птіцин. Ельфи з Поперечки та Чаша Щастя. – Х.: Ранок, 2004. – 96 с.



У казковому селищі Поперечка мешкають ельфи, які не переймаються життєвими негараздами і поводяться як діти. На те у них є вагома причина – Чаша Щастя, яку оберігає старший, хоча і ще дуже юний ельф Домашенко.
Ельфи кумедні і досить мультяшні. Зовсім маленькі завжди веселі подружки Лямба, Лякса і Ляпка; ельфін, а це майже те саме, що й дельфін, водяний ельф Рембік; мрійлива ельфійка Сіма, яка товаришує із чудернацькою істотою Пластинчастим Синюшником; кумедний ельф Міляга; а ще розумний та освічений ельф Домашек, який охороняє Чашу Щастя.
Є у Поперечці і злісна Ельфіра, яка лише в імені подібна до ельфів.
Та особливо мене повеселив схожий на супермена красунчик ельф Фантос:
«Фантос був унікальним ельфом. Він був найкрасивішим, високим, міцним і дуже цікавим ельфом з Поперечки. Він міг подумки чотириста разів відштовхнутися від стінки і вісімсот разів без перерви віджатися в гамаку. І так само подумки присідав не менше шестисот разів, одним поглядом долав шестиметрові бар’єри. А спати він міг по двадцять три години двадцять сім хвилин на добу. Міг перекочуватися, не підводячись, до їжі. І завдяки всьому цьому Фантос вважав себе видатним спортсменом сучасності» (С.21-22).
Проте, головна героїня казки – красуня Сольвейг (окрім Домашека).
«І у Сольвейг життя складалося не менш вдало, ніж в інших ельфів. Наприклад, їй завжди щастило в лотереї-павутинці, вона завжди складала з кольорових скелець найкрасивіші та найвишуканіші візерунки і ще вміла вдягатися просто й зі смаком та правильно підібрати до макіяжу погоду та освітлення. Не один принц задивлявся на Сольвейг. А ще Сольвейг вміла відшукувати зниклі речі й часто розважалася тим, що підкидала дітям загублені іграшки, кубики чи фігурки татових шахів» (С.6-7).
Але Сольвейг сумує, бо зірочка, яка освітлює її життєвий шлях, настільки маленька, що її ніхто не може розгледіти. А якщо у щасливому краї з’являється сум, то це не може так просто минутися. Та й у всіх мешканців Поперечки починається смуга негараздів.
І причина тому – тріщина у Чаші Щасті.
Без щастя жити неможливо, та його можна розтратити. Наприклад, на перегляд мультиків, бо «телевізор багато щастя жере» (С.69).
Якщо ж ніхто не може зарадити біді у Поперечці, то допомогти владні тільки старші ельфи з Ельфелевої Вежі. А туди ще треба дістатися! І спочатку потрібно згадати, як повернутися додому...
Але, не зважаючи на складність ситуації, у цій історії не буде карколомних пригод та небезпек. А ось гумору вдосталь, бо щастя неможливе без радості.

Висновок: Особисто я не люблю твори про ельфів, але цю казкову повість було читати цікаво.

Яна Стогова

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли і відгуків.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар