суботу, 10 жовтня 2015 р.

Роман Росіцький «Мешканці старого двору»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – дуже добре


Роман Росіцький. Мешканці старого двору. – К.: АВІАЗ, 2012. – 48 с.

На перший погляд, книга «Мешканці старого двору» дуже проста, але ця простота оманлива. Твір складається з кількох десятків казок-зустрічей, пов’язаних між собою наскрізним персонажем – кицькою Настею.
До кожної казки є одна, а іноді й кілька ілюстрацій. Зважаючи на формат книги – А4 – є зрозумілим, що спочатку увагу малого читача привертає малюнок, а вже потім дитина сама або за допомогою батьків читає текст. Малюнки у цій книзі професійні і просто причаровують неймовірно якісним поєднанням реалістичності живого зображення і казковості сюжету. Всі герої, а це здебільшого тварини, птахи та інші істоти, – олюднені, мають свої обличчя й намальовані по-різному, що створює відчуття живого, об’ємного малюнку.
Щодо тексту, то він також на рівні. Кожна казка у збірнику – це зустріч кицьки Насті з кимсь із мешканців старого двору або його гостями: білочка Вірка, зайчик Труль, ворона Мотрона, їжачок Фуфик, пугач Гугуцик, синичка Сянька, ласиця Щезайка, куниця Руна, ластівка Ніч, шпак Степанко, кріт Чорниш, лелека Торохтій, сороченя Скрек, кажан Пискун, павук-хрестовик, дятел Жовник, хом’як Тимко, а також хрущі, горобці, гусінь та інші.
Усі ці птахи, звірі, комахи та інші Божі створіння мають свій характер та світогляд, вони – олюднені особистості. Дуже важливо, що ці герої не стереотипні, а це рідкісне явище у книзі для подібної аудиторії. Водночас автору вдалося показати спосіб життя цих істот, в ігровій формі подати їхні повадки і тим самим допомогти дитині розібратися, хто є хто у старому дворі, й на емоційному рівні сприйняти та запам’ятати подану інформацію.
Сама ж кицька Настя схожа на звичайну дитину: вона не позитивна, й іноді надто цікава, шкодлива, може вередувати, але й допомагає іншим, пізнає світ. Тим самим спрощується ідентифікація дитини і головного персонажа книги.
І хоча у збірці немає наскрізного сюжету або якогось особливого розвитку, свою пізнавальну функцію вона виконує стовідсотково.

Висновок: Книга зроблена на високому рівні, ілюстрації і текст гармонійні і підсилюють вплив один одного. Я б і сама від такої не відмовилася.

Дарина Пилипенко


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар