понеділок, 11 січня 2016 р.

Валерій Герланець «Дивовижні пригоди Каркуші та Олівця»

Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре


Валерій Герланець. Дивовижні пригоди Каркуші та Олівця. – Х.: Ранок, 2003. – 80 с.

Юля мріє намалювати дивовижний малюнок, щоб виграти конкурс і поїхати на Багами. Ця дівчинка справді талановита художниця, якось вона навіть намалювала у шкільному журналі таргана, і він вийшов таким правдоподібним, що вчителька намагалася його прибити.
А ще у цієї дівчинки жила ворона Каркуша, яку дівчинка врятувала ще воронятком.
Проте, не Юля, а ворона Каркуша й простий Олівець стануть головними героями цієї казки. У Юлі немає фарб, щоб малювати свій конкурсний малюнок, і її друзі мандрують до чарівної країни Канцелярії за потрібними фарбами.

На кордоні країни Канцелярії вартують Циркуль і червоний Фломастер, а на озброєнні у них самонавідний швидкострільний ракетний комплекс, який вже збив понад двісті порушників повітряного простору.
Від самого початку стає зрозуміло, що Каркуші та Олівцю доведеться підкорюватися правилам країни Канцелярії, хоча й не всі ті правила будуть їм до вподоби. У багато чому Канцелярія нагадує наш світ, наприклад, там є детективне агентство «Скотч-Ярд», а столиця Канцелярії називається «Нью-Кейс».
Разом із детективом Степлером Каркуша та Олівець розслідують справу злочинців Коректора і Ластика, які теж полюють на Чарівні Фарби, що у цій країні є прекрасною жінкою, нареченою графа Маркера. Коректор і Ластик прагнуть грошей, які зможуть створити завдяки Чарівним Фарбам, а Каркуша та Олівець мають їм завадити, і зрозуміло, що завдяки хитрості, сміливості і спільним зусиллям усіх головних героїв це вдається.
А що ж хотіла намалювати Юля?
«Майбутнє! Воно повинне бути прекрасним і радісним. Люди нарешті перестануть нівечити природу і навчаться дивуватися й посміхатися сонцю, квітам, дощику, зіркам... Вони переможуть земне тяжіння й навчаться літати так само вільно, як це робить Каркуша... А ще вони стануть добрими, і тоді на нашій планеті зникне зло...» (С.73-74).
Дитяча мрія про зміни у світі... Але ж з чогось потрібно починати?..

Висновок: У цій казці в країні Канцелярії юний читач зустрінеться з багатьма речами-героями і зможе в ігровій формі вивчити назви канцелярського приладдя.

Яна Стогова

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Також не знайдені відгуки про неї.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар