середу, 13 березня 2019 р.

Діана Амфт «Як полюбити павучка?»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Діана Амфт. Як полюбити павучка? – К.: Час майстрів, 2014. – 24 с.

Ця гарно ілюстрована казка покликана позбавити дітей від страху перед павуками і павутинням. Для цього обрано традиційний прийом, коли сам павучок намагається розібратися, чому його рідних так не люблять люди. Бо, на думку авторки, ми боїмося незнаного або незрозумілого.

Із цим запитанням маленький павучок приходить до всіх своїх рідних, і кожен дає різну відповідь. Павуки вважають, що людська нелюбов спричинена заздрістю, бо в елегантних павуків багато ніг, а у незграбних людей лише дві; чи тому, що павуки рухаються безгучно; чи тому, що павуки сильні і хоробрі, бо можуть видертися на будь-яку висоту; а хтось із павуків сам боїться людей чи не уявляє, як можна лякатися таких симпатичних багатоногих істот, або переконаний, що люди в захопленні від краси павутиння. Припускає павучок, що люди бояться саме тих павуків, які поселяються у них в домі. А наймудрішою виявилася бабуся-павучиха, яка вважає, що треба приймати всіх такими, як вони є.
Проте, не зважаючи на цікаву форму, мова твору часто зовсім не схожа на мову творів для дітей дошкільного віку. Наведу один приклад:
«– Знаєш, серденько, – сказала на те мама співчутливо, – на деякі питання не так легко відповісти відразу. Але якщо допитливе павученя ставитиме багато питань, то зможе знайти власні відповіді» (С.5).
Такими довгими і відстороненими фразами у дитячій літературі не розмовляють.
Й у мене є припущення, що ця історія з’явилася лише завдяки тому, що її авторка є популярною кіноакторкою, ілюстраторкою книжок і нині мешкає за кордоном.

Висновок: Хоча в цілому твір не поганий, але особисто на мене він не справив особливого враження.

Олена Кравець


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар