понеділок, 22 жовтня 2018 р.

Світлана Ходос «Династія Жужиків»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Світлана Ходос. Династія Жужиків. – Х. : Ранок, 2010. – 130 с.

Ця історія про машини дуже схожа на пригоди всесвітньо відомих «тачок». Але є у цьому творі особливість: значний період часу, який охоплює ця історія.
Починається книга зі знайомства Таврійки і Жужика.
Дуже важливо, що вже на цьому етапі книга слугує дуже гарним прикладом зламу гендерних стереотипів, ба замріяна і недосвідчена Таврійка спочатку закохується у візуально привабливого чорного блискучого Лімузина, бачить у ньому омріяного принца з казки, а той виявляється ненадійним і навіть бабієм. Справжнім коханням і надійним чоловіком для Таврійки є Жужик, який і захищає дівчину від образника-Лімузина. А ще Жужик гарно залицяється до своєї дівчини, зворушливою є їхня спільна романтична подорож на море і подальше шанобливе і турботливе ставлення чоловіка до своєї молодої дружини.

Надалі історія з кривдником має продовження, і вже з часом Жужику й також ображеній Лімузином Ниві випадає нагода взяти реванш над зарозумілим красенем у перегонах на Дикому острові. Нива ж проявляє у цій ситуації свої найкращі якості характеру, бо помста, образа чи й ненависть до добра не доведуть.
Від кохання між Таврійкою і Жужиком з’являється маленька машинка на ім’я Дануся. І друга половина книги присвячена пригодам Данусі і Зазика. Згодом старше покоління трохи відходить у тінь, а в Данусі і Зазика з’являються друзі, кожен з яких ілюструє якийсь тип характеру, що також пов’язується з маркою автомобіля.
У які тільки пригоди не потрапляли малі! Одного разу їх навіть віднесло течією, і тільки сміливість Зазика та його палке бажання врятувати подругу допомогли залагодженню небезпечної ситуації. Інколи навіть здається, що Зазик схожий на молодого Жужика, він також згодом буде надійним чоловіком і гарним батьком, хоча за характерами вони дуже різні. Так само різні Таврійка і Дануся.
Згодом кількість важливих для дитини, але неоднозначних ситуацій тільки збільшується: страховисько в лісі, яке на ділі виявляється добрим старим лісовозом; симпатія до Данусі іншого хлопця Вазика, що перевіряє дружбу машинок на міцність і виводить їх усіх на новий рівень спілкування; урок спільної боротьби машинок-легковиків із хуліганистими вантажними машинами, які ще й нестерпно палять на шкільному подвір’ї; а також успішне закінчення автомобільної школи.
Дивовижно, що все це умістилося у таку невеличку за обсягом книгу.
Таврійка, Жужик, Дануся – разом вони родина, і на прикладі цієї книги можна гарно показувати, якою має бути здорова родина, де всі щасливі.
Вся книга неймовірно гарно ілюстрована, і в кожному малюнку зображуються людські якості персонажів, водночас у тексті залишаються типово «машинні» реалії, як то холодний газований бензин замість лимонаду, пофарбований у різні кольори бензин у дитячій лікарні, паління може зіпсувати автомобілю карбюратор тощо. Враховуються також й особливості марок машин та їхні технічні можливості, що вчить юного читача спостережливості.

Висновок: Цікава і гарно ілюстрована книга, яка буде цікава читачам дошкільного і молодшого шкільного віку. Вона дуже добре збалансована гендерно і навіть сприяє зламу гендерних стереотипів, які дитина вже могла зчитати з інших книжок.

Дарина Пилипенко


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли і відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар