середу, 30 вересня 2015 р.

Тетяна Луньова «Усі ми будемо королевами»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре


Тетяна Луньова. Усі ми будемо королевами або Казка про Маринку та Мишенятко. – К.: АВІАЗ, 2012. – 64 с.

«Усі ми будемо королевами» – запевняє авторка. Чесно кажучи, назва у цій книзі є найбільш невдалим ходом, оскільки, по-перше, відрубує чоловічу половину аудиторії, а по-друге, створює відповідний стереотип, не такий вже й безпечний для дівчаток.
Книга доволі проста: є дівчинка Маринка і мишенятко, точніше, мишачий принц, якому допомагає Маринка. Як і має бути у подібній історії, тут присутній кіт на ім’я Марсель, що певний час полює на мишей.

Мишаче царство знаходиться на горищі, і протягом довгих років між людьми і мишами тривав мир, підкріплений договором, і ніхто нікому не шкодив. Але саме батьки Маринки завели кота, щоб оберігав дім і хатній крам від мишей. За суто казковим звичаєм, проблему може вирішити тільки справжня принцеса Маринка, і після того вона стає найкращим другом Мишеняти, з яким постійно грається і навчається. Адекватність дружби з хатньою мишею в реальних декораціях, а не в казковому антуражі, щоправда, видається дещо сумнівною.
Емоційно Мишенятко значно більш розвинений, ніж Маринка. І це видно ледь не в кожній історії. Сама Маринка вирішує проблеми, вчиться, але емоційно не росте. Вона по-справжньому розкривається лише в одній з історій, де жертвує своєю мрією заради порятунку іншої істоти. Книга складається з мало чим пов’язаних між собою історій.
Розвивається тільки один персонаж – кіт Марсель, який перевиховується і згодом приєднується до дружньої компанії. Аж надто йому хотілося кататися разом з іншими на велосипеді.
Проте, ці казки таки мають виховний вплив. Маринка дарує подрузі Іринці квітку у горщику замість того, щоб купувати щось непотрібне і негарне; постійними вправами і гарною музикою розчакловує піаніно, яке насправді є метеликокордом; навчається робити з бісеру рибок, тим самим рятуючи бісер від смітника; допомагає замуленому джерелу і хворому мишеняті. Разом із друзями вона пише лист Діду Морозу, хоча святий Миколай, як на мене, пасував би тут значно краще...
Добірка казок надзвичайно гарно проілюстрована, на що хочеться звернути увагу: малюнки просто надзвичайні!

Висновок: В цілому позитивна і цікава книга, і все було б гарно, якби не настирливий повтор про те, що головна героїня є майбутньою королевою, наче це насправді має хоч якийсь сенс.

Яна Стогова


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар