вівторок, 3 листопада 2015 р.

Марина Павленко «Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів?»


Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – психологічна проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – дуже добре

Марина Павленко. Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів? – К.: Грані-Т, 2011. – 72 с.

Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів? А мріяти?
Здавалося б, нерівнозначні запитання, але для Ромчика і Ганнусі Сойченків – це запитання одного порядку.
Ми не можемо дізнатися напевно, що почувають і думають ці діти. Та й бачимо їх лише очима їхньої вчительки, а кожний розділ повісті – яскравий фрагмент з їхнього життя, уламок коштовного камінчика, що блиснув на сонці. Похнюплений дорослий такий спалах навіть не помітить, полонений сірістю, а для дитини – то справжній скарб.

Життя цих дітей складне, але вони прагнуть щастя ледь не найбільше за всіх однолітків і знаходять радість у дрібницях. Вони мандрують містом, їхні шляхи іноді пролягають й у чужих районах, і покрівлями гаражів. І їхні чисті душі – теж величезний світ, яким можна мандрувати.
Ці діти помічають те, на що інші не звертають увагу, знають кожне цуценя у своєму районі, а в старовинному будинку, де живуть дракони, казкові істоти справді є, а один з них геть обвалився. Діти ніжно люблять бездомне кошеня, щиро діляться заяложеними коржиками, забирають до нової квартири домовичка, готуються до експедиції, щоб знайти золото, і торгують солодощами, аби потім віддати ці гроші матері у подарунок.
Це надзвичайні діти:
«– Ти дзвоник чула?
– Ні-і-і...
Видно, справді не чула – тинялася десь далеко-далеко!.. А в очах... О, на це треба подивитися: повнісінькі очі – казки! Аж сині ті очиська, аж хлюпає в них!
– Я бачила проліски!» (С.28).
Так хочеться вірити, що це глибинне відчуття світу не буде втрачене, а здібності, які розвиваються у цих дітях, як то спів чи акторський хист, поведуть їх далі, даючи можливість бути успішними і радіти життю.
Брат і сестричка не поспішають повертатися додому після школи. Там на них чекає не лише любляча матір, яка працює на кількох роботах, щоб прогодувати дітей, але й батько-алкоголік. Тонко і правдиво передане дитяче світосприйняття: вони не засуджують батька, бо люблять. Вони з цією бідою живуть. Це настільки пронизливо написано, що проймає до самого серця.
А ще вони люблять свою матір, яка їх не зраджує. Вона – лисиця, яка піклується про своїх лисенят.
Ця родина знаходиться під прицілом уваги суспільства, яке то захоплюється талантами дітей, то розчаровується, дізнаючись, що їхні батьки не професори і генії. І тому боляче від усвідомлення, що суспільство може знищити їх своїм ставленням, озлобити і перетворити на ненависників і злочинців. Тому ця родина з усіх сил і намагається показати суспільству, що у них «так, як у всіх». Скільки таких прикладів у нашому житті...
А ці діти – втілення щирості і невгасимого бажання боротися за життя не чужим коштом, а в радості. Так буває не завжди, але ж таки буває... І тому від цієї книги стає тепло на душі. Вибір є у кожного.

Висновок: Прониклива і правдива історія про двох дітей, які вірять у майбутнє. Єдиний великий мінус цієї книги у тому, що вона написана для дорослих, а вийшла в серії творів для дітей.

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Тетяна Мельник "Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів?" - http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/120
Володимир Чернишенко "Читане: "Сонечко для мами Лу", "Вікно до собаки", "Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів" - http://biocherv.livejournal.com/55943.html
Ольга Купріян "Літературний інфантилізм. В Україні бракує книжок для юнацтва" (фрагмент) - http://tyzhden.ua/Culture/60486
Оксана Лущевська "Дорога додому покрівлями гаражів" - http://litakcent.com/2011/03/04/doroha-dodomu-pokrivljamy-harazhiv/
Тетяна Мельник "Моя мама довго не протягне!" - http://www.zahid-shid.net/index.php?rt=akt&num=18&start=3
Віра Агеєва "Марина Павленко. "Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів"" - http://www.bbc.co.uk/ukrainian/entertainment/2011/11/111129_book_intro_pavlenko_it.shtml

Немає коментарів:

Дописати коментар