середу, 9 жовтня 2019 р.

Володимир Рутківський «Бухтик з тихого затону»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Володимир Рутківський. Бухтик з тихого затону. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012. – 240 с.

А у нашому затоні живе Бухтик! Хто такий Бухтик? Він вкритий кудлатою шерстю, має симпатичні вушка і проникливі очі. Живе Бухтик у лісі, у нього велика родина. Як і батько, Бухтик – водяник, тому не може проіснувати без води. І як всяка чарівна істота, він уміє чарувати. Люди його не бачать, та випадково Бухтик ковтає викинуту Сергійком вітамінку і на деякий час стає видимим.
Я закохалася у це створіннячко з перших сторінок, коли ще зовсім нічого не було зрозуміло...

Сергійко подружився з Бухтиком, і разом вони допомогли дівчинці, яка так сподобалася головному герою. Батько Олі загинув, не повернувся з польоту, а вона і раніше була дівчинкою хворобливою, то мама й відправила її у санаторій. Оля сумна, замкнена, неговірка, та завдяки друзям повертається до нормального життя. Дружба і співпереживання лікують важкі рани.
Дивує лише, що Бухтик дуже схожий на дивну іграшку, подаровану Олі батьком. Вона і називає іграшку «Бухтиком». Це зворушливо, бо це останній батьків подарунок, але якось трошечки псує казку. Адже показався Бухтик спочатку Сергійку, а не дівчинці.
Діти віддають перевагу реальності. Сергійко каже на телевізор «ну його» й обирає живе спілкування та гру у морський бій. От якби й мої друзі відлипли від інтернету заради морського бою! Ото б я розважилася!
Окрім Бухтика, кожен прихід якого – то справжнє свято для дітлахів, твір густо заселений іншими чарівними істотами.
Один із головних героїв – мудрий старий хазяїн затону Барбула, чиє дерево скоро упаде. А коли дерево, з яким від народження пов’язане життя чарівної істоти, гине, то помре і Барбула. Якщо, звісно, не закріпити підмиті корені старої верби. Є над чим замислитися і придивитися до навколишніх дерев. Може, якомусь теж треба допомогти, щоб зберегти життя якійсь чарівній істоті?
У Барбули є ще двоє доньок. Тендітна Чара, добра, чуйна, яка постійно чистить джерела від мотлоху, не зважаючи на крижану воду. Розпещеним сучасним читачам, певно, буде дивно дізнатися, що чарівні істоти працюють і мають важливі обов’язки і закони.
Інша дочка Барбули – красуня Омаша, чия найкраща подруга – зла щука Зубатка, яка полює на мальків. «З нею весело», – каже Омаша. Дійсно, скажи, хто твій товариш... Особливо після того, як Омаша заплатила життями рибок за послугу.
А є ще лісовик Даваня, який вміє перетворюватися на будь-які рослини, хвостокрути, премудра жаба і багато інших...
Більшість мешканців річки та лісу підбирають викинуті людьми речі і пристосовують їх до своїх потреб. Крісло від автомобіля стало ліжком для Барбули, з етикеток він збирає колекцію, а найбільше пишається уламком дзеркала.
Чарівним створінням доведеться уживатися з людьми, бо в санаторій заїхало багато дітей. І, якщо Бухтик, наприклад, бере участь у дитячій самодіяльності (і це дуже кумедно!) і допомагає у чистці колодязя на території санаторія, то інші не такі добрі. Вони можуть розважати дітей грою під час збирання грибів, оберігати їх, коли хтось випадково попрямує до трясовини, а можуть і згубити, якщо забажають. Люди, будьте обережні у спілкуванні з мешканцями лісів і річок!
Бухтик хвилюється, ревнує, радіє, ображається. Він настільки живий, що кортить занурити руки у його м’якеньке хутро. А ще він чудовий винахідник, бо хто б іще придумав підводний телефон, чий сигнал іде по стеблах латаття, та багато іншого...
Інколи він поводиться як дитина, наприклад, коли вигадує «свою» калічену мову віршів. Але коли приходить лихо і треба рятувати друга, не сумніваєшся, що Бухтик доросліший за Сергійка. Хай ціна такої допомоги може бути дуже висока.
Але, як має бути у казці, добро переможе!
Шкода, що у цієї історії немає продовження. Хай діти і пам’ятатимуть це літо усе життя, та читачам хотілося б нових пригод.

Висновок: Щира та дуже світла казка, яка неодмінно сподобається дітям і дорослим. Тут можна і посміятися, і напереживатися. Якби ще фільм такий зняли!

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Наталя Марченко "Володимир Рутківський. "Бухтик з тихого затону"" - http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/128
Марія Семенченко "Навздогін літнім канікулам" (фрагмент) - http://day.kyiv.ua/uk/article/ukrayinci-chitayte/navzdogin-litnim-kanikulam

 

Немає коментарів:

Дописати коментар